Начин на приготвяне
Овкусяваме почистеното агнешко като втриваме маслото в месото. Поръсваме със сол, черен и червен пипер.
Слагаме агнешкото в тава, нарязваме лука и моркова на едро и добавяме половината пресен чесън и джоджен. Към тях сипваме бирата и водата. Печем на добре загрята фурна за около 120 min на 200° C.
Отделно в тенджера сипваме олио и нарязваме останалите зеленчуците – гъби, лук, спанак и половината на пресния чесън, на дребно. Задушаваме ги на бавен огън и добавяме ориза, половината джоджен и доматите, нарязани на дребни кубчета. Доливаме 100 ml вода и готвим на бавен огън до готовност.
Задушеното агнешко намазваме още веднъж с масло и допичаме на 200° C за около 10 min, за се получи хрупкава коричка.
Отделно пасираме бульона със зеленчуците, прецеждаме и в тенджера на бавен огън го редуцираме до получаването на сос. Към него добавяме 10 g масло и заливаме ястието.
Сервираме печеното агнешко с пресен чесън и джоджен с гарнитура ориз със спанак, гъби и домати.