Верига от любими рецепти
Запеканка от паста с карфиол и сос с кайма

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

паста паста
(фарфале)
200 g g
кайма кайма
(смес)
500 g g
карфиол карфиол1,5 kg kg
лук лук
(голяма)
1 глави глава
ементал ементал200 g g
домати домат1 консерви консерва
захар захар1 ч.л. ч.л.
сол сол
черен пипер черен пипер
риган риган1 ч.л. ч.л.
олио олио2 с.л. с.л.

Запеканка от паста с карфиол и сос с кайма

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:15 h
(5)

Начин на приготвяне

1. Кипни голямо количество леко подсолена вода в тенджера. Почисти карфиола, отрежи листата и дръжките. Нарежи го на по възможност еднакви розички с размер ок. 5 cm. Измий розичките и ги остави да се отцедят. Обели и накълцай лука.

2. Изсипи пастата във вряща подсолена вода и я вари 4 min. Добави карфиола и продължи да вариш още 7 min.

3. В това време загрей олиото в голям тиган с незалепващо покритие. Запържи в него каймата за около 3 min, докато добие кафяв цвят. Овкуси със солта, черния пипер и ригана. Добави лука и пържи още 2 min. Изсипи доматите заедно с течността от консервата, готви 3 - 5 min, като бъркаш от време на време.

4. Изсипи пастата и карфиола в цедка и ги остави добре да се отцедят. Половината сипи в голяма намазнена тава. Подправи соса с кайма със солта, черния пипер и захарта и го добави в тавата. Отгоре разпредели останалите паста и карфиол и наръси с настъргания Ементал.

5. Печи в предварително нагрята на 180 °C фурна 30 - 40 min, докато запеканката стане златистожълта.