Начин на приготвяне
Почистваме и нарязваме пилешкото на малки късчета. Нарязваме лука на ситно. В тенджера загряваме олиото и задушаваме месото. Овкусяваме сус сол. Добавяме ситно нарязаните гъби, морков, спанак и пресен чесън, лука, мащерката и черния пипер и разбъркваме. Оставяме зеленчуците да омекнат за около 10 min.
През това време запичаме домата във фурната. След това го почистваме от люспите, накълцваме го и го добавяме към зеленчуците. Овкусяваме със сол и пипер и оставяме да се редуцира, докато водата изври.
Изсипваме готовата смес в подходящ съд за печене, предварително намазан с масло.
Отделно разбиваме сметаната и жълтъка. Заливаме пилето със зеленчуците и запичаме за 15 min в добре загрята фурна на 200° C. Изваждаме, добавяме настърган чедър и връщаме във фурната за още 10 min.
Готовата запеканка поднасяме с пушен червен пипер.