Зеленчуци на грил

Зеленчуци на грил

ТрудностЛесна
Приготвяне30 min

Начин на приготвяне

    Най-важното нещо при печенето на зеленчуци на грил, без значение какви са, е задушаването им в тенджера с капак след готвенето. Това ще им помогне да омекнат и да се овкусят с подправките, маслиновото масло, солта и пипера.

    Важно е зеленчуците от един и също вид да са с еднакъв размер (например ако печем тиквички и шайбите са с различна дебелина, те ще се сготвят по различно време и така някои ще останат сурови.)

    Чесънът, както е цяла глава, натискаме с нож, за да се разчупи леко. Слагаме по 1 с.л. масло на всяка глава, сол и пипер и увиваме в алуминиево фолио на дебел слой. Когато жарта е готова и не е прекалено гореща, заравяме главите чесън в нея и ги оставяме там, докато зеленчуците се готвят.

    Най-добрите сирена за приготвяне на грил са халуми и скаморца. Можем да ги мариноваме в малко маслиново масло преди печене. Така освен овкусяване, ще получим и приятен цвят.

    Когато зеленчуците се задушават след готвенето, добавяме в тенджерата кориандъра, пресния магданоз и всички други пресни подправки като мащерка, розмарин и др. Не ги слагаме директно върху грила, защото ще изгорят.

    Сладката царевица, след като е запечена на грил, можем да запържим в тиган на грила или в алуминиево фолио заедно с масло, сол и малко чесън.

    Печурките винаги обръщаме за допичане с отвора надолу, защото обикновено там се събира вода. Особено ако ще пълним гъбите със сирене, кашкавал или моцарела, е важно да няма течност в тях.

    Докато зеленчуците се пекат, можем да ги намажем с марината. Можем да си направим четка от пресни билки, за да овкусим зеленчуците още при печенето. След като са готови, оставяме „четката“ в тенджерата да се задушава заедно с печените зеленчуци.