Начин на приготвяне
Нарязвамe на ситно лука и моркова и ги запържваме в тенджера за 3 – 4 min в маслиново масло. Леко ги посоляваме, за да омекнат. След това почистваме целината и пащърнака* и нарязваме на едро.
Добавяме в тенджерата целината, пащърнака и вода колкото да ги покрие. Оставяме да се сварят, докато омекнат за 10 min. Пасирамe супата за 3 – 4 min, докато стане с възможно най-гладка консистенция. За финал овкусяваме с малко лимонов сок, сол и черен пипер.
Съвет: Дългото пасиране на супата или претриване през цедка може да я направи много по-гладка.
*Целината е достатъчно само да се почисти, не е нужно да се бели. Кората ѝ е годна за консумация. Обелката на пащърнака също може да се яде, но в по-малки количества.