Зелева салата с кестени и круши

Зелева салата с кестени и круши

ТрудностСредно трудна
Приготвяне40 min

Начин на приготвяне

    1. Почисти и измий зелето и го нарежи на много фини ивици или го рендосай. Наръси го с две равни чаени лъжици сол и в продължение на 4 - 5 min го мачкай с ръце. Остави го в цедка да се отцеди.

    2. Отстрани от сланината кожата и ако има, и кокалите. Нарежи сланината на фини кубчета. Обели и накълцай лука, задуши го за 2 - 3 min със сланината в горещо олио, докато стане стъклен. Овкуси с кимиона и черния пипер. Добави 3 с.л. оцет и кипни веднъж. Подправи със захар, евентуално още малко оцет и малко сол. Смеси със зелето и остави да почива покрито най-малко 2 h.

    3. Обели крушите, отстрани семките и ги нарежи заедно с кестените на кубчета. Преди сервиране ги запържи за 2 - 3 min в сгорещено масло при непрекъснато бъркане. Подправи салатата и разпредели отгоре крушите и кестените.