Зелеви сарми с гъби, стафиди и ориз, запечени с пресен домат в глинен съд

Зелеви сарми с гъби, стафиди и ориз, запечени с пресен домат в глинен съд

ТрудностЛесна
Приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    В тенджера сипваме олиото и задушаваме ситно нарязания праз и ситно нарязаните гъби, като овкусяваме със сол, черен пипер, червен пипер и джоджен

    Добавяме ориза и зеленчуковия бульон и бъркаме на бавен огън за около 10 min. След това прибавяме изпечената предварително и нарязана суха чушка, стафидите и оставяме да редуцира

    След като изстине, пълним и завиваме листата кисело зеле с равномерно количество от плънката

    Намазваме глинения съд с малко олио и подреждаме сармите. Доливаме още 50 ml от зеленчуковия бульон и поръсваме с джоджен, червен пипер и ситно нарязания магданоз. Завършваме с доматите, обелени и нарязани на големи кубчета

    Затваряме глинения съд и печем на 200° С за около 90 min