Верига от любими рецепти
В търсене на родния вкус с шеф Манчев и шеф Шишков

41 рецепти

шеф Манчев
шеф Манчев
Джуркана манджа с коприва и сини сливи

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Джуркана манджа с коприва и сини сливи
0:30 min
(3)
шеф Шишков
шеф Шишков
Месник със свински джолан и горски гъби

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Месник със свински джолан и горски гъби
4:00 h
(2)
шеф Шишков
шеф Шишков
Печен заек със сини сливи и пюре от ряпа

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Печен заек със сини сливи и пюре от ряпа
2:40 h
(0)
шеф Манчев
шеф Манчев
Капама със заек и сланина

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Капама със заек и сланина
3:00 h
(0)
шеф Шишков
шеф Шишков
Сладка баница с локум и орехи

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Сладка баница с локум и орехи
0:30 min
(1)
шеф Манчев
шеф Манчев
Вита баница с тиква и орехи

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Вита баница с тиква и орехи
1:40 h
(1)
шеф Манчев
шеф Манчев
Печена пъстърва с праз лук и домати

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Печена пъстърва с праз лук и домати
0:40 min
(3)
шеф Шишков
шеф Шишков
Пъстърва в лозов лист със сланина и пресен лук на фурна

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Пъстърва в лозов лист със сланина и пресен лук на фурна
0:50 min
(1)

Храна без граници

В търсене на Родния вкус с шеф Манчев

В съзнанието на всеки човек представата за родно е различна особено когато става дума за такава широка контактна зона като храната. За един най-емблематичното българско блюдо е пататникът, за друг – свинското със зеле, за трети – боб чорбата. Освен това ястие, което в Добричко ще срещнете като „добруджанска яхния“, в Плевенския край ще ви предложат като „пиле лютика“.

Тогава как се създават рецепти за онова, което уж всеки знае да готви и за което всеки си има собствена рецепта?

Преди всичко – с пътуване, вкусване и разговаряне с по-възрастни хора, които все още готвят „като едно време“. Голяма част от предложените от мен в тази книга рецепти са заимствани от различните краища на България. В търсенето на архаични вкусове заедно с колегите от ЛИДЛ България решихме да се върнем назад във времето на нашите прабаби, но в същото време включихме и такива, които са по-съвременни – с капчица лимон или щипка ванилия, те показват стремежа ни днес да обогатяваме вкуса на родното, без да бягаме от автентичните му корени.

шеф Иван Манчев

Пътуване във времето

В търсене на родния вкус с шеф Таньо Шишков

Вероятно всеки от вас има стара готварска книга, завещана от майка, леля или баба, която разтваря по специални поводи, за да направи любимо ястие. Тези книги съдържат рецепти, които ни връщат най-мили спомени от детството, и знаем, че на тях можем да разчитаме по една основна причина – те не са сложни за изпълнение и почти винаги разполагаме с необходимите продукти.

А сега си представете, че държите готварска книга, завещана на вашата баба от нейната прабаба. Какво ли има вътре?

Има описано онова, с което са разполагали хората преди около 200 – 300 години: основните суровини, които не били чак толкова разнообразни, ключови съдове от бита и архаични кулинарни техники, с които приготвяли храната. Повечето от предложените от мен рецепти в тази книга са много древни, но са представени така, че да можете да ги сготвите у дома с продукти, лесно достъпни в съвременността ни. Останалото е във ваши ръце – намерете огнище, чугунен тиган или глинена подница и ще получите истинския вкус на „старото“ време.

шеф Таньо Шишков