Верига от любими рецепти
Яйца по панагюрски и домашни питки на тиган

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Комбинираме традиционните яйца по панагюрски с домашни питки за 1 час.

Съставки

яйца яйца6 бр. бр.
кисело мляко кисело мляко200 g g
червен пипер червен пипер
(пушен или сладък)
1 с.л. с.л.
масло масло50 g g
сирене сирене100 g g
оцет оцет2 с.л. с.л.
чесън чесън5 скилидки скилидка

За хляба

брашно брашно250 g g
вода вода
(топла)
150 - 180 ml ml
суха мая суха мая1 пакетчета пакетче
масло масло
(разтопено)
50 g g
олио олио5 с.л. с.л.
захар захар1 ч.л. ч.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Яйца по панагюрски и домашни питки на тиган

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(243)

Начин на приготвяне

Активираме маята в захарта и топлата вода.
Добавяме разтопеното масло, брашното, солта и пипера и омесваме пухкаво тесто.
Оставяме да втаса на стайна температура за 45 min.
Оформяме малки топчета и разточваме върху набрашнена повърхност. Оставяме да почине за 10 min.
В нагорещен тиган добавяме олио и запържваме питките от всяка страна до златисто.

Яйцата приготвяме като слагаме тенджера с вода да заври, след което оставяме на умерено слаб огън и добавяме оцета. Правим водовъртеж с помощта на кухненска тел или бъркалка и внимателно поставяме  яйцата 2 по 2. Готвим по 3 min.
В тиган запържваме ситно нарязания чесън в маслото и червения пипер.
Смесваме киселото мляко с натрошеното сирене и поднасяме яйцата.