Верига от любими рецепти
Постен боб със сушени чушки и домати

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

боб боб250 g g
лук лук1 - 2 глави глава
моркови морков1 - 2 бр. бр.
чесън чесън1 - 2 скилидки скилидка
олио олио2 - 3 с.л. с.л.
домати домат
(консерва/буркан)
200 g g
мед мед1 с.л. с.л.
сушени чушки сушена чушка4 - 5 бр. бр.
сушени домати сушен домат0,5 буркана буркан
джоджен джоджен
сол сол
черен пипер черен пипер
кимион кимион

За запръжката

олио олио2 - 3 с.л. с.л.
брашно брашно1 - 2 с.л. с.л.
червен пипер червен пипер1 с.л. с.л.

Постен боб със сушени чушки и домати

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:30 h
(144)

Начин на приготвяне

Накисваме боба във вода за 12-24 h. След това го прецеждаме и изплакваме.

Нарязваме зеленчуците и запържваме в олио за 5-8 min на средна температура. Добавяме боба и доливаме вода, така че да го покрие. Овкусяваме със сол и пипер. Варим около 1-2 h, докато омекне бобът, като от време на време разбъркваме. Добавяме сушените и консервираните домати, сушените чушки, джоджена и кимиона и разбъркваме.

През това време загряваме олиото за запръжката в отделен тиган или малка тенджера. Запържваме за половин минута брашното и червения пипер. Постепенно добавяме 2-3 черпака от бульона към запръжката и разбъркваме. Добавяме запръжката към боба, като не спираме да бъркаме. Готвим, докато леко заври.

Варенето на боб и други варива във вода, която е кисела поради наличието на домати стяга продуктите и увеличава времето за варене.
Когато в консервираните домати има добавена лимонена киселина, добавянето на захар или мед компенсира киселинността на доматите и се получава балансиран сладко-кисел вкус.