Верига от любими рецепти
Тирамису с шамфъстък

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

За ядковата паста

шамфъстък шамфъстък100 g g
олио олио2 - 3 с.л. с.л.
пудра захар пудра захар3 - 4 с.л. с.л.

За крема

маскарпоне маскарпоне500 g g
яйца яйца4 бр. бр.
пудра захар пудра захар150 g g
ликьор „Амарето“ ликьор „Амарето“20 ml ml

За блатовете

бишкоти бишкоти200 - 300 g g
кафе кафе300 - 400 ml ml
ликьор „Амарето“ ликьор „Амарето“40 ml ml

Тирамису с шамфъстък

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(16)

Начин на приготвяне

В подходящ съд пасираме обелените шамфъстъци и олиото, докато се получи гъста течна паста. Добавяме захарта и разбъркаме. Ако е прекалено суха, може да се добави още малко олио. 

Продължаваме с приготвянето на крема. В купа сипваме маскарпонето и разбъркваме с тел. Разделяме белтъците от жълтъците в две купи и добавяме 2/3 от захарта при белтъците и 1/3 при жълтъците. Разбиваме белтъците до получаване на твърди връхчета, а жълтъците – до побеляване. За да пастьоризираме крема с жълтъците, загряваме на водна баня до 65° C с внимателно бъркане. След това ги сваляме от котлона и разбиваме, докато изстинат. Добавяме малко амарето или друг ликьор.

Смесваме разбитите жълтъци с маскарпонето и разбъркваме много внимателно. Прибавяме и белтъците на две части, като отново смесваме бавно, за да се запази въздушността им. 

Към готовото кафе слагаме амарето или друг ликьор. Накисваме бишкотите в кафето и ги нареждаме в подходяща тава. Намазваме тънък слой от пастата с шамфъстък и заливаме с крема. Повтаряме тази процедура за още един слой. Отгоре посипваме с натрошен шамфъстък и прибираме в хладилника да стегнат за най-малко 4 h.

Сервираме тирамисуто в компанията на горещо кафе, капучино или фрапе.

Купи в Lidl

Пресни яйцаПресни яйца
Пресни яйца
29.04 - 04.05
ПО-ЕВТИНО
8,99
7,49лв.
Пресни яйцаПресни яйца
Пресни яйца
29.04 - 04.05
ПО-ЕВТИНО
8,99лв.