Верига от любими рецепти
Гаспачо

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

домати домат1,5 kg kg
червени чушки червена чушка1 - 2 бр. бр.
краставици краставица1 - 2 бр. бр.
зелен лук зелен лук0,5 връзка връзка
чесън чесън1 скилидки скилидка
люти чушки люта чушка
(по избор)
1 - 2 бр. бр.
черен пипер черен пипер
(на зърна)
1 ч.л. ч.л.
кимион кимион1 - 2 ч.л. ч.л.
сол сол1 - 2 ч.л. ч.л.
лют сос лют сос1 с.л. с.л.
оцет оцет
(балсамов или ябълков)
1 с.л. с.л.
маслиново масло маслиново масло3 - 4 с.л. с.л.
хляб хляб1 бр. бр.

Гаспачо

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(7)

Начин на приготвяне

Нарязваме 2 – 3 домата на колелца и ги запечатваме на грил с лютите чушлета. Идеята е да се постигне опушен ефект и аромат, а не да има загар. Настъргваме останалите домати в купа. Нарязваме червените чушки, краставиците и лука на много ситно. Правим чесъна на фина паста и добавяме към останалите продукти. Нарязваме опушените зеленчуци на ситно и също ги добавяме в купата. Добавяме смлян черен пипер, кимион и сол. Овкусяваме допълнително с малко лют сос, оцет и маслиново масло. Разбъркваме добре и оставяме да престои 20 min.

Нарязваме хляба на едри крутони и ги запичаме. В подходяща купа сипваме от студената супа, добавяме крутоните и слагаме няколко капки маслиново масло. За по-топлите дни може да добавим няколко кубчета лед към ястието. Бон апети!