Верига от любими рецепти
Чийзкейк с пъпеш

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

За основата

бисквити бисквитa
(овесени)
210 g g
масло масло80 g g
орехи орех
(по желание)
30 g g
сол сол

За крема

пюре от пъпеш пюре от пъпеш200 g g
крем сирене крем сирене600 g g
желатин желатин15 g g
вода вода2 с.л. с.л.
бял шоколад бял шоколад200 g g
сладкарска сметана сладкарска сметана200 ml ml

За желето

пюре от пъпеш пюре от пъпеш200 g g
желатин желатин5 g g
вода вода1 с.л. с.л.

За декорацията

пъпеш пъпеш1 бр. бр.
сладкарска сметана сладкарска сметана100 ml ml

Чийзкейк с пъпеш

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(9)

Начин на приготвяне

Слагаме всички съставки за основата в чопър и смиламе добре. Изсипваме ги във форма с диаметър 24 и притискаме. За по-лесно постигане на заравняване може да използваме капачка от буркан. Прибираме в хладилника, за да стегне.

Разтваряме желатина за крема във водата и го оставяме за 5 min да набъбне. През това време разтопяваме белия шоколад на водна баня или в микровълнова. След това правим същото и с набъбналия желатин. Отново може да го направим на водна баня или в микровълнова.

Разбиваме сметаната, докато стане пухкава, като избягваме получаването на твърди връхчета.

В отделна купа добавяме крем сиренето и разбъркваме. Към него прибавяме пюрето от пъпеш и смесваме добре. Към тях слагаме и разтопения бял шоколад и отново бъркаме до получаването на хомогенна смес.

Към разтопения желатин добавяме малка част от крема и смесваме много добре. След това връщаме обратно в крема, като разбъркваме бързо, за да може желатинът да се усвои, преди да започне да стяга. 

Добавяме разбитата сметана към крема и разбъркваме внимателно, за да запазим въздушността ѝ. Изсипваме получения крем върху бисквитената основа и го прибираме в хладилника да стегне за 2 – 4 h.

На финала приготвяме и желето, като смесваме желатин с вода. След като набъбне, го разтопяваме и прибавяме към него пюрето от пъпеш. Изсипваме върху вече стегналия чийзкейк и отново прибираме в хладилник, за да стегне и желето.

Декорираме с резенчета пъпеш и разбита сметана и сервираме.