Верига от любими рецепти
Морковен сладкиш

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

бадеми бадем
(смлени)
125 g g
брашно брашно225 g g
кафява захар кафява захар180 g g
олио олио150 ml ml
сода бикарбонат сода бикарбонат1 ч.л. ч.л.
сол сол0,5 ч.л. ч.л.
моркови морков250 g g
яйца яйца3 бр. бр.
кисело мляко кисело мляко3 с.л. с.л.
канела канела2 ч.л. ч.л.
шоколадови капки шоколадови капки100 g g
шоколади шоколад
(за украса)
100 g g

За захарната глазура

крем сирене крем сирене250 g g
пудра захар пудра захар125 g g
масло масло125 g g
ванилия ванилия1 бр. бр.

Морковен сладкиш

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

45 min
(4)

Начин на приготвяне

Запичаме смлените бадеми на сух тиган.

Смесваме всички сухи съставки и към тях добавяме олиото, настърганите моркови, киселото мляко и яйцата. Разбъркваме добре, докато се получи хомогенна смес, подобна на кексова. Прибавяме и шоколадовите капки и разбъркваме отново. 

Намасляваме подходяща форма за печене и поръсваме с малко количество брашно, за да не залепне. Изсипваме тестото и печем в предварително загрята фурна на 180° C за 30 min. Може периодично да проверяваме готовността с клечка за зъби, като целта е да я извадим суха от тестото. Когато сладкишът е готов, го оставяме да изстине във формата. 

През това време приготвяме захарната глазура. Разбиваме крем сиренето с пудрата захар и маслото и добавяме ванилията. Когато всички съставки се смесят добре, намазваме вече изстиналата морковена основа с него и декорираме с шоколадова украса по желание. Този неустоим сладкиш перфектно пасва към следобедното кафе, сутрешната закуска и любимата вечеря.