Верига от любими рецепти
Троен шоколадов мус с горски плодове

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

За муса с натурален шоколад

натурален шоколад натурален шоколад100 g g
сладкарска сметана сладкарска сметана150 ml ml
яйца яйце1 бр. бр.
захар захар1 с.л. с.л.
сол сол

За муса с млечен шоколад

млечен шоколад млечен шоколад100 g g
сладкарска сметана сладкарска сметана100 ml ml
яйца яйце1 бр. бр.
захар захар1 с.л. с.л.
сол сол

За муса с бял шоколад

бял шоколад бял шоколад150 g g
сладкарска сметана сладкарска сметана100 ml ml
яйца яйце1 бр. бр.
захар захар1 с.л. с.л.
сол сол

За сервиране

горски плодове горски плодове100 g g

Троен шоколадов мус с горски плодове

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(12)

Начин на приготвяне

Разбиваме охладената сметана до получаване на кремообразна консистенция, като избягваме образуването на твърди връхчета. Разпределяме поравно в 3 отделни купи.

Отделяме всички белтъци на яйцата в голяма купа. Добавяме по 1 жълтък към всяка купа със сметана и разбъркваме. Разбиваме белтъците с трите супени лъжици захар, докато се получат твърди връхчета.

Разтопяваме всеки шоколад поотделно с малка щипка сол на водна баня. Тази процедура може да направим и в микровълнова на интервали по 20 – 30 sec.

Добавяме всеки разтопен шоколад към купа с разбита сметана и внимателно разбъркваме, докато сместа стане почти хомогенна. Към всяка смес прибавяме на равни части разбит белтък и отново много внимателно разбъркваме, стараейки се да запазим въздушната консистенция на сместа. Важната стъпка в тази рецепта е да се запази пухкавия ефект на мусовете, затова може да прекратим бъркането в момент, когато забележим, че въздухът изчезва.  

Изсипваме трите муса в тавичка и оставяме да се охлади много добре за поне 4 h. 

Намачкваме горските плодове и слагаме в подходящи купички или чашки. Отгоре поставяме няколко топки от муса и сервираме.