Верига от любими рецепти
Мариновани летни зеленчуци с извара с билки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

патладжан патладжан1
тиквички тиквичка1
радичио радичио2
чери домати чери домат200 g g
пресен лук пресен лук1 връзка връзка
маслиново масло маслиново масло150 ml ml
зеленчуков бульон зеленчуков бульон100 ml ml
балсамов оцет балсамов оцет1 - 2 с.л. с.л.
мед мед1 с.л. с.л.
босилек босилек1 връзка връзка
магданоз магданоз1 връзка връзка
естрагон естрагон3 - 4 стръка стрък
извара извара
(нискомаслена)
400 g g
заквасена сметана заквасена сметана150 g g
чесън чесън1 - 2 скилидки скилидка
сол сол
черен пипер черен пипер

Мариновани летни зеленчуци с извара с билки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(3)

Начин на приготвяне

1. Измий зеленчуците и зеления лук. Нарежи патладжана и тиквичката на шайби с дебелина ½ cm, а радичиото раздели на четири. Сложи настрана зелената част на резенето, разполови луковицата, отстрани кочана и нарежи луковицата напряко на ивици. Зеления лук нарежи на парчета с дължина 6 cm.

2. Запържи зеленчуците един след друг в голям тиган в малко количество сгорещено маслиново масло, като ги обръщаш: резенето за 6 - 8 min, патладжана, тиквичката и зеления лук за по ок. 6 min, чери доматите и радичиото за 3 - 4 min. Изсипи всичко в голяма плитка форма.

3. Загаси мазнината от пърженето със зеленчуковия бульон и балсамовия оцет, добави и останалото маслиново масло и разбъркай. Овкуси с меда, солта и черния пипер и разпредели върху зеленчуците. Покрий формата и я остави да почива в хладилник най-малко 4 h или една нощ.

4. Откъсни листенцата на босилека, магданоза и естрагона и ги наситни заедно със зелената част на резенето. Разбий нискомаслената извара и заквасената сметана. Обели чесъна, пресовай го в изварата и подправи със солта и черния пипер. Прибави зелените подправки, разбъркай внимателно и сервирай изварата към зеленчуците.

Съвет:
Към ястието подхожда багета.