
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
картофи картоф | 800 g g | ||
грах
грах (замразен или пресен) | 300 g g | ||
яйца яйце | 8 | ||
пресен лук пресен лук | 1 връзка връзка | ||
босилек босилек | 1,5 връзка връзка | ||
краве масло краве масло | 90 g g | ||
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 400 ml ml | ||
готварска сметана готварска сметана | 200 ml ml | ||
сгъстител за светъл сос сгъстител за светъл сос | 2 - 3 с.л. с.л. | ||
заквасена сметана заквасена сметана | 50 g g | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЯйца в сос с босилек и с пюре от картофи и грах
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Обели картофите и ги нарежи на кубчета. Свари ги за 10 min във вряща подсолена вода. Добави замразения грах и вари още 10 - 15 min до омекване.
2. В това време измий зеления лук и го нарежи на колелца. Откъсни листенцата на босилека от едната връзка, нарежи ги на едро и ги остави настрана.
3. Отрежи листенцата на останалия босилек заедно с всички стебла, измий ги и ги остави да се отцедят. Задуши ги заедно със зеления лук в 40 g сгорещено масло. Загаси с бульон и сметана, кипни и готви 5 min. После пасирай, леко сгъсти със сгъстител за сос и подправи със солта и черния пипер.
4. Свари яйцата във вряща вода за 7 min, за да се получат с полурохкав жълтък и твърд белтък. Излей водата и ги обели. Добави ги в соса заедно със заделените листенца босилек.
5. Излей водата от картофите и граха, намачкай ги на едро, като добавиш останалото масло и сметана. Подправи и гарнирай с яйцата и соса.
Съвет:
Можеш да използваш и пресен грах.