Верига от любими рецепти
Пържени патладжани с арабски дип от йогурт и портокал

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

патладжан патладжан
(големи)
2
портокали портокал1
червен лук червен лук2
чесън чесън2 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло120 ml ml
йогурт йогурт200 g g
сол сол
черен пипер черен пипер
лют червен пипер лют червен пипер
(средно)
0,5 - 1 ч.л. ч.л.
къри къри0,5 ч.л. ч.л.
мента мента2 стръка стрък

Пържени патладжани с арабски дип от йогурт и портокал

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(4)

Начин на приготвяне

1. Измий портокала с гореща вода, настържи кората на половината плод, а с нож за стъргане на цитруси изрежи тесни ивици от кората на другата половин. Изстискай портокала.

2.Обели лука и чесъна, нарежи лука на кубчета, чесъна - на шайбички. Запържи лука и чесъна в 2 с. л. сгорещно маслиново масло за 2 min, докато станат стъклени, и ги посоли. Загаси с портокалов сок. Задушавай 2 - 3 min, докато омекнат, и ги остави да изстинат.

3. Измий патладжаните, нарежи ги по дължина на резени с дебелина 5 - 6 mm и леко ги поръси със сол. Остави ги 10 min настрана.

4. През това време сипи йогурта в лучената смес, разбъркай добре и овкуси с настърганата кора от портокал, кърито, червения пипер и още сол. Остави я на студено.

5. Изплакни патладжаните и добре ги подсуши. Изпържи ги на порции в малко количество сгорещено олио за 4 - 6 min от двете страни. Подправи с черен пипер и ако е необходимо, с малко сол. Остави ги върху кухненска хартия, за да попие мазнината.

6. Накъсай листенцата мента, нарежи ги на фини ивици и ги смеси с ивиците портокал. Наръси със сместа патладжаните и сервирай заедно с приготвения дип.