
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
чушки
чушка (чорбаджийски) | 800 g g | |
оцет оцет | 100 ml ml | |
мед мед | 5 с.л. с.л. | |
чесън чесън | 2 глави глава | |
овче сирене овче сирене | 200 g g | |
свинска мас свинска мас | 2 с.л. с.л. | |
магданоз магданоз | 1 връзка връзка | |
копър копър | 1 връзка връзка | |
червен пипер червен пипер | 1 с.л. с.л. | |
олио олио | 10 с.л. с.л. | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПечени подкиселени чорбаджийски чушки с чесън и сирене
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Изпичаме чушките в сух тиган или на грил. За да омекнат, ги задушаваме в тенджера под похлупак с малко олио и пресните зелени подправки, нарязани на ситно.
Режем главите чесън наполовина през средата. В тиган загряваме олио и ги запържваме добре от страната на разреза до златисто, след което ги слагаме във фурна, увити във фолио с малко свинска мас и сол. Печем за около 30 минути на 180° C.
В тигана кипваме оцета с меда и го добавяме към чушките. Изстискваме готовия чесън при чушките, овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме.
Поднасяме чушките с натрошено сирене, поръсено с червен пипер и олио.
Интересно: Това ястие събира в едно най-важното от българската трапеза, а именно – люти чушки, чесън, сол и оцет. В народните представи тези продукти заедно с лука били смятани не само за храна, но и за пазители на дома и здравето на обитателите му.