Верига от любими рецепти
Печени подкиселени чорбаджийски чушки с чесън и сирене

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

чушки чушка
(чорбаджийски)
800 g g
оцет оцет100 ml ml
мед мед5 с.л. с.л.
чесън чесън2 глави глава
овче сирене овче сирене200 g g
свинска мас свинска мас2 с.л. с.л.
магданоз магданоз1 връзка връзка
копър копър1 връзка връзка
червен пипер червен пипер1 с.л. с.л.
олио олио10 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Печени подкиселени чорбаджийски чушки с чесън и сирене

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:05 h
(10)

Начин на приготвяне

Изпичаме чушките в сух тиган или на грил. За да омекнат, ги задушаваме в тенджера под похлупак с малко олио и пресните зелени подправки, нарязани на ситно.
Режем главите чесън наполовина през средата. В тиган загряваме олио и ги запържваме добре от страната на разреза до златисто, след което ги слагаме във фурна, увити във фолио с малко свинска мас и сол. Печем за около 30 минути на 180° C.
В тигана кипваме оцета с меда и го добавяме към чушките. Изстискваме готовия чесън при чушките, овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме. 
Поднасяме чушките с натрошено сирене, поръсено с червен пипер и олио.

 

Интересно: Това ястие събира в едно най-важното от българската трапеза, а именно – люти чушки, чесън, сол и оцет. В народните представи тези продукти заедно с лука били смятани не само за храна, но и за пазители на дома и здравето на обитателите му.