Верига от любими рецепти
Вегански киш от спанак и праз с домати

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

За тестото

брашно брашно190 g g
маргарин маргарин80 g g
вода вода2 - 2 с.л. с.л.
сол сол1 щипки щипка

За плънката

спанак спанак350 g g
праз лук праз лук1 стръка стрък
червен лук червен лук1 глави глава
маслиново масло маслиново масло2 с.л. с.л.
чери домати чери домат10 g g
кедрови ядки кедрови ядки20 g g
тофу тофу350 g g
царевично нишесте царевично нишесте1 с.л. с.л.
суха мая суха мая2 с.л. с.л.
сол сол1 ч.л. ч.л.
сирене Фета сирене Фета
(веганско)
100 g g
индийско орехче индийско орехче
черен пипер черен пипер
чесън на прах чесън на прах

Вегански киш от спанак и праз с домати

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(12)

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на блата. Смесваме в купа брашното, солта, студения маргарин и водата. Оформяме с ръце гладко тесто. Покриваме го с фолио за свежо съхранение и го оставяме да стегне в хладилника за 30 min.

Загряваме фурната на 220° С. Покриваме тава с диаметър 20 – 22 cm с хартия за печене. Разточваме тестото върху набрашнена повърхност или силиконова подложка. Стараем се да постигнем размер, който да е достатъчен да покрие дъното и стените на съда за печене. Прехвърляме го в тавата, оформяме ръбче по стените и надупчваме с вилица. Печем тестото за 15 min и го оставяме да изстине.

Приготвяме плънката, като пюрираме тофуто с нишестето и маята. Подправяме със сол, черен пипер и чесън на прах. В тиган на средна степен на котлона запържваме нарязания лук и праз. Почистваме спанака. Може да използваме и замразен, като го отцедим много добре от излишната вода. Добавяме го в тигана и запържваме за кратко. Овкусяваме със сол, черен пипер и индийско орехче.

Плънката разпределяме върху изпеченото тесто. Разполовяваме чери доматите и ги подреждаме върху киша. За финал поръсваме с кедровите ядки. По желание може да добавим нарязано на кубчета веганско Фета сирене.

Първо печем киша за 10 min на 220° С, след това намаляваме фурната на 180° С и печем за още 30 – 40 min.

Когато е готов, вадим от фурната и оставяме да се охлади най-малко за 20 min. Едва след това може да го разрежем. По желание може да сервираме със свежа салата и билков дип.

Купи в Lidl

Български спанакБългарски спанак
Български спанак
18.04 - 21.04
ТОП ЦЕНА
2,59лв.