Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на картофите. В тенджера с вода добавяме щипка сол и слагаме предварително обелените цели картофи. Варим до готовност и отцеждаме.
Междувременно нарязваме лука на кубчета. Слагаме го в тиган, за да се задуши. Когато лукът е готов, отцеждаме от излишната мазнина и оставяме да изстине.
Изстиналите картофи ги рендосваме в голяма тава. Добавяме натрошеното сирене и задушения лук. Овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица и слагаме едно яйце. Омесваме добре, докато стане хомогенна смес и оформяме еднакви по големина кюфтета.
Разбиваме останалите яйца в купа. Подреждаме си компонентите за панировка в две отделни чинии: в едната – панко, в другата – брашно. На висока степен на котлона загряваме мазнина. Панираме кюфтетата, като овалваме първо в брашно, след това в яйцата и накрая в панкото. Пържим кюфтетата, като внимаваме да не се допират едно до друго. Когато добият златиста коричка, вадим от тигана върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
В подходяща купа слагаме листните салати и овкусяваме с маслиново масло и лимон. В друга купичка правим сос, като смесваме киселото мляко, нарязаните на ситно копър и чесън и разбъркваме. Овкусяваме със сол на вкус. Сервираме картофените кюфтета в компанията на салатата и соса.