Верига от любими рецепти
Черен шоколадов мус със супа от бял шоколад

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

за шоколадовия мус

кувертюр кувертвюр
(натурален)
200 g g
сметана за готвене сметана за готвене170 ml ml
краве масло краве масло30 g g
жълтъци жълтък4
белтъци белтък2
захар захар60 g g
ягоди ягода
(за декорация )
6

за супата от бял шоколад

бял шоколад бял шоколад200 g g
портокали портокал
(кората и сокът)
1
портокалов ликьор портокалов ликьор
(по желание)
20 ml ml

Черен шоколадов мус със супа от бял шоколад

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(4)

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на шоколадовия мус. Разбиваме сметаната с ¼ от захарта, докато стане на сняг и я прибираме в хладилник. На водна баня в метална купа разбиваме жълтъците с ¼ от захарта. Водата от долния съд не бива да допира купата с жълтъците. Добавяме предварително настъргания кувертюр и маслото и продължаваме да бъркаме, докато всичко се разтопи.

В отделен съд разбиваме белтъците с останалата захар на сняг и ги добавяме на части с помощта на дървена или силиконова шпатула към шоколадовата смес. Добавяме и разбитата сметана по същия начин. Така готовият мус трябва да престои поне 3 часа в хладилник.

Настъргваме портокаловите кори на едро и бланшираме в леко подсолена вода 5 пъти. Изстискваме сока и го кипваме, като добавяме захарта и корите. След като се карамелизират, можем да добавим портокалов ликьор.

В касерол кипваме сметаната и добавяме начупения на парченца бял шоколад, след което добавяме портокаловите кори без сока.

В чиния слагаме от шоколадовия мус, поливаме отстрани горещата супа и декорираме с ягода.