Верига от любими рецепти
Много шоколадов чийзкейк

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

сем. Шатеви
сем. Шатеви
от гр. Благоевград

Съставки

За основата (за форма с диаметър 16-18 cm)

бисквити бисквитa
(обикновени)
100 g g
какао на прах какао на прах2 с.л. с.л.
краве масло краве масло80 g g
овесени ядки овесени ядки60 g g
захар захар50 g g

За чийзкейк крема

крем сирене крем сирене400 g g
захар захар100 g g
ванилия ванилия
яйца яйце2
заквасена сметана заквасена сметана
(20%)
100 g g
царевично нишесте царевично нишесте1 с.л. с.л.
шоколади шоколад
(52 %)
200 g g

За глазура – шоколадов ганаш

сладкарска сметана сладкарска сметана100 ml ml
шоколади шоколад100 g g
ванилия ванилия

Много шоколадов чийзкейк

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(30)

Начин на приготвяне

За основата
Бисквитите, захарта, овесените ядки и какаото слагаме в блендираме до получаване на хомогенна смес.
Маслото разтопяваме и прибавяме към бисквитената смес в купа. Разбъркваме добре до получаване на равномерна "пясъчна" консистенция.
Разпределяме на дъното и по стените на форма за печене с откопчаващ се пръстен. Дооформяме, като притискаме с дъното на обла чаша.
Основата печем в предварително загрята на 200° С фурна за 12 min.
Изваждаме и оставяме да изстива.


За чийзкейк крема
Разбиваме крема сиренето и захарта с миксер.
Последователно прибавяме ванилията, яйцата, нишестето и заквасената сметана. Всичко се разбърква до хомогенност.
Разтопяваме шоколада на водна баня и с бъркане го добавяме към млечната смес.
Кремът се изсипва върху приготвената основа и печем чийзкейка на 160° С за 55 - 60 min. Готов е, когато по краищата се е запекъл, а в средата леко се тресе при размърдване на тавичката.
Оставяме го във фурната на открехната врата за около 1 h. След това изчакваме да изстине на стайна температура и прибираме в хладилник за поне 6 h.


За глазурата - шоколадов ганаш
Сметаната загряваме, но без да заври, и добавяме начупения на парченца шоколад. Бъркаме енергично до пълното разтваряне на шоколада.
Изваждаме чийзкека от хладилника и го заливаме с глазурата.
Украсяваме с плодове според сезона.

по рецепта на семейство Шатеви