Верига от любими рецепти
Патладжан с доматен сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

патладжан патладжан4
лук лук2 глави глава
моркови морков2
белени домати белен домат
(от консерва)
500 g g
захар захар2 с.л. с.л.
чесън чесън1 глави глава
олио олио400 ml ml
краве масло краве масло30 g g
мащерка мащерка1 стръка стрък
магданоз магданоз1 връзка връзка
сол сол
черен пипер черен пипер

Патладжан с доматен сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(69)

Начин на приготвяне

Обелваме патладжаните и ги нарязваме на шайби с дебелина няколко милиметра. Посоляваме и ги поставяме в подходящ съд за двайсетина минути, за да отделят горчивия си сок.

През това време нарязваме лука на дребни кубчета, настъргваме морковите, накълцваме на ситно няколко скилидки чесън и ги задушаваме заедно в 50 ml предварително загрято олио.

След като омекнат, добавяме маслото, мащерката и настърганите домати. Подправяме със сол, черен пипер и захар. Оставяме соса да се редуцира на бавен огън, като разбъркваме често. След като се сгъсти достатъчно, го поръсваме обилно с магданоз.

Измиваме патладжаните и ги подсушаваме, след което ги изпържваме в загрятото олио. Когато са готови, ги изваждаме върху кухненска хартия, която да попие излишната мазнина.

Как да сервираме:
Подреждаме колелцата изпържен патладжан в чиния, върху тях слагаме от доматения сос ипоръсваме с пресен магданоз и ситно нарязан чесън.