Верига от любими рецепти
Пълнен патладжан с чушки, бамя и козе сирене

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

патладжан патладжан8
лук лук3 глави глава
бамя бамя200 g g
моркови морков2 бр. бр.
целина целина
(от главата)
120 g g
домати домат2 бр. бр.
чушки чушка2 бр. бр.
чесън чесън2 скилидки скилидка
червен пипер червен пипер1 с.л. с.л.
черен пипер черен пипер1 с.л. с.л.
магданоз магданоз връзка връзка
сол сол1 с.л. с.л.
олио олио150 ml ml
краве масло краве масло50 g g
козе сирене козе сирене300 g g

Пълнен патладжан с чушки, бамя и козе сирене

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(12)

Начин на приготвяне

Попарваме бамята във вряла вода и я пресичаме с лед.
Избираме средно големи патладжани, разрязваме ги на две по дължина и издълбаваме средата с лъжица. Посоляваме и оставяме около половин час да отделят горчивия си сок, след което ги измиваме, подсушаваме и поставяме в тава. Намазваме ги с олио и ги запичаме за 15 минути в предварително загрята на 180° С фурна.
Междувременно в тиган загряваме олиото и задушаваме ситно нарязаните моркови, чесън, лук, целина и чушки. Добавяме маслото и готвим, докато омекнат.
Прибавяме бамята и доматите, нарязани на кубчета.
Овкусяваме със сол, черен и червен пипер и ситно нарязан магданоз.
С получената плънка пълним запечените патладжани и отгоре поръсваме с натрошено сирене. Доливаме вода в тавичката и печем още 10 минути до готовност.

Интересно: По нашите земи патладжанът се появява през XVI в. Внесен е от турците. До началото на XX в. остава леко встрани от общите предпочитания на българите. Днес обаче е на почит в националната ни кухня, особено през есенно-зимния сезон, когато, най-често печен, се слага в салати, разядки и мусаки.