
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
патладжан патладжан | 8 бр. бр. | |
лук лук | 3 глави глава | |
бамя бамя | 200 g g | |
моркови морков | 2 бр. бр. | |
целина
целина (от главата) | 120 g g | |
домати домат | 2 бр. бр. | |
чушки чушка | 2 бр. бр. | |
чесън чесън | 2 скилидки скилидка | |
червен пипер червен пипер | 1 с.л. с.л. | |
черен пипер черен пипер | 1 с.л. с.л. | |
магданоз магданоз | връзка връзка | |
сол сол | 1 с.л. с.л. | |
олио олио | 150 ml ml | |
краве масло краве масло | 50 g g | |
козе сирене козе сирене | 300 g g |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПълнен патладжан с чушки, бамя и козе сирене
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Попарваме бамята във вряла вода и я пресичаме с лед.
Избираме средно големи патладжани, разрязваме ги на две по дължина и издълбаваме средата с лъжица. Посоляваме и оставяме около половин час да отделят горчивия си сок, след което ги измиваме, подсушаваме и поставяме в тава. Намазваме ги с олио и ги запичаме за 15 минути в предварително загрята на 180° С фурна.
Междувременно в тиган загряваме олиото и задушаваме ситно нарязаните моркови, чесън, лук, целина и чушки. Добавяме маслото и готвим, докато омекнат.
Прибавяме бамята и доматите, нарязани на кубчета.
Овкусяваме със сол, черен и червен пипер и ситно нарязан магданоз.
С получената плънка пълним запечените патладжани и отгоре поръсваме с натрошено сирене. Доливаме вода в тавичката и печем още 10 минути до готовност.
Интересно: По нашите земи патладжанът се появява през XVI в. Внесен е от турците. До началото на XX в. остава леко встрани от общите предпочитания на българите. Днес обаче е на почит в националната ни кухня, особено през есенно-зимния сезон, когато, най-често печен, се слага в салати, разядки и мусаки.