Верига от любими рецепти
Вегански бургер в хлебче от батат и сос от цвекло и чушка

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

вегански бургери вегански бургер4

За хлебчето:

сладки картофи сладък картоф
(или тиква)
200 g g
суха мая суха мая1
морска сол морска сол1 ч.л. ч.л.
кафява захар кафява захар1 ч.л. ч.л.
ленено семе ленено семе1 ч.л. ч.л.
брашно от спелта брашно от спелта400 g g
сусам сусам10 g g

За соса:

маслиново масло маслиново масло100 ml ml
лешници лешник100 g g
червено цвекло червено цвекло100 g g
червени чушки червена чушка50 g g
мента мента2 листа лист
лимони лимон
(сока)
0,5
сол сол
черен пипер черен пипер

За салатата:

зелена салата зелена салата200 g g
чери домати чери домат50 g g
лимони лимон0,5
маслиново масло маслиново масло30 ml ml
семена от нар семена от нар50 g g

Вегански бургер в хлебче от батат и сос от цвекло и чушка

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:50 h
(6)

Начин на приготвяне

За направата на хлебчето: обелваме батата, нарязваме го на големи кубчета и го сваряваме до омекване. Отцеждаме го, но запазваме бульона от варенето, за да го използваме в тестото. Прецеждаме водата и я оставяме да изстине. Пасираме сварения батат и го оставяме да се охлади за 10 - 15 min.

В купа слагаме 100 ml от бульона, добавяме маята, морската сол, кафявата захар и смляното ленено семе. Оставяме за 5 min да престои и да се активира маята, след което добавяме пасирания батат и объркваме добре. Набрашняваме повърхност, изсипваме сместа и я объркваме с брашно до получаване на меко тесто, което месим около 7 - 8 min. Готовото тесто поставяме в купа и го оставяме да втаса за час на стайна температура.

Втасалото тесто овалваме в брашно и го разделяме на четири равни части, които оформяме на кръгли питки. Подреждаме ги в тава за печене с хартия отдолу, поръсваме ги със сусам, завиваме в кърпа и оставяме да втасват за още 15 min. След това ги печем първо на 180° С за 10 - 12 min, после на 160° С за още 5 - 7 min. Изпечените питки изваждаме и покриваме с кърпа за ок. 10 min, за да омекнат.

През това време правим соса. Смиламе лешниците в блендер, почистваме чушката и настъргваме цвеклото. Добавяме маслиновото масло, сока от лимона, ментата, чесъна, сол и черен пипер. Пасираме всичко до получаване на сос. Ако се налага прецеждаме.

Изпичаме веган бургерите за няколко минути от всяка страна.

За салатата: объркваме листата заедно с доматите, нарязани на две, овкусяваме със сол, маслиново масло и сока от лимон. Накрая поръсваме със зрънца нар.

Режем всяка питка по средата, редим първо сос, бургер, шайба домат, още от соса и хлебче. Поднасяме с готовата салата.