
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
краве сирене краве сирене | 500 g g | ||
лук лук | 3 глави глава | ||
червени чушки червена чушка | 3 бр. бр. | ||
яйца яйце | 8 бр. бр. | ||
краве масло краве масло | 200 g g | ||
олио олио | 2 с.л. с.л. | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеГювече със сирене и червени чушки
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Загряваме олиото в тиган и в него задушаваме нарязания лук и чушките. Подправяме ги със сол и черен пипер. Когато омекнат, ги поставяме в намаслени глинени гювечета. Добавяме натрошеното сирене и чукваме по 1 яйце. Запичаме във фурна на 180° C, докато се сготви яйцето, и поднасяме.
Интересно: Глината е най-старият материал, който човекът използва, за да направи съдовете си. Преди нея хората от различните части на земята използвали за тази цел събрани в готов вид от природата черупки на едри мекотели и костенурки, кухи стъбла на бамбук, плоски или вдлъбнати камъни, вероятно части от по-големи животински вътрешности и т.н. Поради това, че глината умее да задържа влагата, вкусът на готвеното се подобрява, а в България традицията да намазваме съда с мазнина предварително прави ястието още по-неустоимо.