Верига от любими рецепти
Гювече със сирене и червени чушки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

краве сирене краве сирене500 g g
лук лук3 глави глава
червени чушки червена чушка3 бр. бр.
яйца яйце8 бр. бр.
краве масло краве масло200 g g
олио олио2 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Гювече със сирене и червени чушки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

35 min
(15)

Начин на приготвяне

Загряваме олиото в тиган и в него задушаваме нарязания лук и чушките. Подправяме ги със сол и черен пипер. Когато омекнат, ги поставяме в намаслени глинени гювечета. Добавяме натрошеното сирене и чукваме по 1 яйце. Запичаме във фурна на 180° C, докато се сготви яйцето, и поднасяме.

Интересно: Глината е най-старият материал, който човекът използва, за да направи съдовете си. Преди нея хората от различните части на земята използвали за тази цел събрани в готов вид от природата черупки на едри мекотели и костенурки, кухи стъбла на бамбук, плоски или вдлъбнати камъни, вероятно части от по-големи животински вътрешности и т.н. Поради това, че глината умее да задържа влагата, вкусът на готвеното се подобрява, а в България традицията да намазваме съда с мазнина предварително прави ястието още по-неустоимо.