Верига от любими рецепти
Зеленчуци на грил на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
На финала ще получим един грил гювеч, който е интересна и разнообразна грил гарнитура или основно ястие за тези, които не консумират месо.

Съставки

сладка царевица сладка царевица
(сварени)
4 бр. бр.
червени чушки червена чушка2 бр. бр.
червен лук червен лук2 глави глава
домати домат2 бр. бр.
печурки печурка200 g g
чесън чесън2 глави глава
краве масло краве масло5 с.л. с.л.
краве сирене краве сирене
(за грил)
200 g g
кориандър кориандър
(или магданоз)
1 стръка стрък
маслиново масло маслиново масло
сол сол
черен пипер черен пипер
хартия за печене хартия за печене
алуминиево фолио алуминиево фолио

Зеленчуци на грил

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(61)

Начин на приготвяне

Най-важното нещо при печенето на зеленчуци на грил, без значение какви са, е задушаването им в тенджера с капак след готвенето. Това ще им помогне да омекнат и да се овкусят с подправките, маслиновото масло, солта и пипера.

Важно е зеленчуците от един и също вид да са с еднакъв размер (например ако печем тиквички и шайбите са с различна дебелина, те ще се сготвят по различно време и така някои ще останат сурови.)

Чесънът, както е цяла глава, натискаме с нож, за да се разчупи леко. Слагаме по 1 с.л. масло на всяка глава, сол и пипер и увиваме в алуминиево фолио на дебел слой. Когато жарта е готова и не е прекалено гореща, заравяме главите чесън в нея и ги оставяме там, докато зеленчуците се готвят.

Най-добрите сирена за приготвяне на грил са халуми и скаморца. Можем да ги мариноваме в малко маслиново масло преди печене. Така освен овкусяване, ще получим и приятен цвят.

Когато зеленчуците се задушават след готвенето, добавяме в тенджерата кориандъра, пресния магданоз и всички други пресни подправки като мащерка, розмарин и др. Не ги слагаме директно върху грила, защото ще изгорят.

Сладката царевица, след като е запечена на грил, можем да запържим в тиган на грила или в алуминиево фолио заедно с масло, сол и малко чесън.

Печурките винаги обръщаме за допичане с отвора надолу, защото обикновено там се събира вода. Особено ако ще пълним гъбите със сирене, кашкавал или моцарела, е важно да няма течност в тях.

Докато зеленчуците се пекат, можем да ги намажем с марината. Можем да си направим четка от пресни билки, за да овкусим зеленчуците още при печенето. След като са готови, оставяме „четката“ в тенджерата да се задушава заедно с печените зеленчуци.

Купи в Lidl

Български розови доматиБългарски розови домати
Български розови домати
23.05 - 26.05
ТОП ЦЕНА
3,69лв.
ПечуркиПечурки
Печурки
20.05 - 26.05
61% НА ВСЕКИ ВТОРИ
2,49
0,95лв.