Верига от любими рецепти
Джуркана манджа с коприва и сини сливи по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

коприва коприва100 g g
сушени сливи сушени сливи
(сини)
100 g g
червени чушки червена чушка3 бр. бр.
лук лук2 глави глава
доматено пюре доматено пюре20 g g
краве масло краве масло50 g g
чесън чесън2 скилидки скилидка
яйца яйце3 бр. бр.
сол сол
черен пипер черен пипер

Джуркана манджа с коприва и сини сливи

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(22)

Начин на приготвяне

Накисваме сухите сини сливи във вода, за да омекнат. Нарязваме зеленчуците на кубчета, копривата - на дребно, а чесъна настъргваме.
Загряваме маслото и в него задушаваме лука, чесъна и чушките. Прибавяме доматеното пюре и нарязаните сини сливи. Разбъркваме, след което слагаме копривата, предварително изчистена и нарязана. Разбиваме яйцата, изсипваме ги при останалата смес, разбъркваме и овкусяваме със сол и черен пипер.

Интересно: Преди век в Централния Балкан правели каша само от коприва, като я попарвали и размачквали с джуруляк - специален дървен уред с къси разклонения в долната част. Овкусявали джурканата коприва с орехи и сол. Поради малкото, с което разполагали, нашитебаби и дядовци често измисляли кулинарни шедьоври в три съставки.

Купи в Lidl

Пресни яйца XXLПресни яйца XXL
Пресни яйца XXL
12.06 - 18.06
10 + 2 БЕЗПЛАТНО
4,39*лв.
* Предложенията важат за посочения за съответния артикул период. Артикулите могат да бъдат изчерпани преди последния ден на съответната промоция, а тези без ценово намаление - още в първия ден на промоцията. Възможно е някои от артикулите да не са налични във всички разновидности и размери. Артикули без ценово намаление се продават в количества, обичайни за едно домакинство (до 5 артикула или 5 kg на клиент). При артикули с намалени цени намалението важи за до 5 артикула или 5 kg на клиент. Повече информация за характеристиките, състава и суровините на артикулите е налична на опаковките. Лидл България не носи отговорност за допуснати печатни грешки. Лидл България си запазва правото на промяна в цените. Декорацията към продуктите не е включена в тяхната цена. Всички цени са в лева, с включен ДДС.