Верига от любими рецепти
Бамя с доматен сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

бамя бамя1 kg kg
белени домати белен домат
(от консерва)
1,5 kg kg
лук лук2 глави глава
моркови морков3
чесън чесън5 скилидки скилидка
олио олио50 ml ml
дафинови листа дафинов лист1
краве масло краве масло70 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон500 ml ml
магданоз магданоз1 връзка връзка
сол сол
черен пипер черен пипер

Бамя с доматен сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(16)

Начин на приготвяне

Нарязваме на ситно обеления лук, настъргваме морковите и заедно с 3 скилидки накълцан чесън и дафиновия лист ги задушаваме в загрятото в дълбока тенджера олио. След като омекнат, добавяме маслото и нарязаните на малки кубчета домати. Когато сосът леко се сгъсти, прибавяме към него бамята, предварително много добре измита и отцедена, сипваме зеленчуковия бульон и подправяме със сол и черен пипер.

Оставяме ястието да къкри на тих огън поне 30 min, като от време на време разбъркваме и наглеждаме бамята да не се превари.

Как да сервираме:
Поднасяме бамята с доматения сос в дълбока чиния, поръсена с прясно нарязания магданоз и кубчета чесън.