Верига от любими рецепти
Яхния от бакла с картофи и доматен сос по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

бакла бакла1 kg kg
картофи картоф500 g g
лук лук1 глави глава
доматен сос доматен сос1 буркана буркан
дафинов лист дафинов лист2
олио олио30 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Яхния от бакла с картофи и доматен сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(10)

Начин на приготвяне

Когато готвим бакла, е важно да я почистим от люспите - особено при по-големите растения, защото те са жилави и твърди. Ако използваме по-малки, можем да премахнем само ципата, която съединява двете половини. Бланшираме баклата за няколко минути във вряща вода и после я поставяме в студена.
Сваряваме картофите до 80% готовност, за да не ги преварим в яхнията, след което ги отцеждаме и нарязваме на кубчета.
В тиган загряваме олиото и задушаваме лука, после добавяме баклата. Сипваме доматения сос, а ако е необходимо - и малко вода. Варим до пълно сготвяне на баклата, след което слагаме картофите, дафиновите листа, сол и черен пипер. Разбъркваме и оставяме да къкри на слаб огън, докато картофите са напълно готови.

Интересно: Баклата е едно от най-старите варива, отглеждани и използвани по нашите земи. Билае част както от ежедневното меню на българите, така и от обредните им хранения. Постепенно с навлизането на фасула през XVII в. тя бива изместена от традиционната трапеза и днес е почти забравена като култура.

Купи в Lidl

Български пресни картофиБългарски пресни картофи
Български пресни картофи
12.06 - 14.06
1,69*лв.
* Предложенията важат за посочения за съответния артикул период. Артикулите могат да бъдат изчерпани преди последния ден на съответната промоция, а тези без ценово намаление - още в първия ден на промоцията. Възможно е някои от артикулите да не са налични във всички разновидности и размери. Артикули без ценово намаление се продават в количества, обичайни за едно домакинство (до 5 артикула или 5 kg на клиент). При артикули с намалени цени намалението важи за до 5 артикула или 5 kg на клиент. Повече информация за характеристиките, състава и суровините на артикулите е налична на опаковките. Лидл България не носи отговорност за допуснати печатни грешки. Лидл България си запазва правото на промяна в цените. Декорацията към продуктите не е включена в тяхната цена. Всички цени са в лева, с включен ДДС.