Верига от любими рецепти
Есенна салата с кейл, ябълки,  печена тиква и сирене

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

кейл кейл7 - 8 листа лист
ябълки ябълка0,5 бр. бр.
тикви Хокайдо тиква Хокайдо150 g g
козе сирене козе сирене50 g g
маково семе маково семе0,5 ч.л. ч.л.

За захаросаните орехи

орехи орех
(пекан)
30 g g
кафява захар кафява захар1 с.л. с.л.
краве масло краве масло0,5 ч.л. ч.л.
вода вода1 с.л. с.л.
червен пипер червен пипер
(лют, на люспи)
сол сол

За дресинга

маслиново масло маслиново масло2 с.л. с.л.
лимонов сок лимонов сок1 с.л. с.л.
мед мед0,5 ч.л. ч.л.
сол сол0,25 ч.л. ч.л.

Есенна салата с кейл, ябълки, печена тиква и сирене

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(20)

Начин на приготвяне

Нарязваме тиквата на кубчета. Овкусяваме ги с маслиново масло, сол и черен пипер. Запичаме тиквата на 180° С, докато омекне. 

Накълцваме орехите на едро и ги запичаме за кратко на котлона в малка тенджерка. Щом започнат да придобиват загар, добавяме водата, захарта, маслото и лютия пипер. Разбъркваме непрекъснато, докато се изпари течността. Изваждаме карамелизираните орехи върху хартия за печене и ги оставяме да се охладят.
 
Измиваме и подсушаваме кейла. Отстраняваме средната жила и накъсваме листата. Слагаме ги в купа, поливаме с 1 ч.л. маслиново масло и ги масажираме с ръце, докато омекнат. Прехвърляме листата в купа.

Върху тях аранжираме нарязаните на тънки филийки ябълки, охладената тиква и сиренето, нарязано на кубчета. Поливаме салатата с дресинга, поръсваме с карамелизираните ядки и маковото семе, и поднасяме.