Верига от любими рецепти
Бързи домашни туршии

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

оцет оцет
(прозрачен, за да не се оцветят всички продукти от червен оцет)
2 l l
вода вода2 l l
бахар бахар20 - 30 зърна зърно
черен пипер черен пипер
(на зърна)
50 g g
дафинов лист дафинов лист10 бр. бр.
мащерка мащерка
(прясна)
карамфил карамфил10 семена семе

Вариация на царска туршия

сол сол200 g g
карфиол карфиол300 g g
моркови морков300 g g

Туршия от лук и чесън

червен лук червен лук3 глави глава
чесън чесън3 глави глава

Кисели краставички

корнишони корнишон400 g g
копър копър1 връзка връзка

Туршия от репички и целина

репичка репичка2 връзка връзка
селъри селъри1 бр. бр.
пресен лук пресен лук1 връзка връзка

Бързи домашни туршии

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(39)

Начин на приготвяне

Сваряваме саламурата от равни количества оцет и вода и добавяме сол, бахар, карамфил, дафинов лист и черен пипер на зърна. Стандартното количество сол е около 5 – 7 g на 100 ml течност, но може да варира спрямо индивидуалните вкусове.

Подреждаме зеленчуците и подправките в буркани и ги заливаме с приготвената марината. Оставяме да изстинат напълно на стайна температура и затваряме с капачки. Прибираме ги в хладилник, ако ще ги консумираме в рамките на седмица.

Ако искаме да консумираме туршията по-дълго време, стерилизираме бурканите с дъното нагоре за 5 min в голяма тенджера с вряща вода. Изваждаме ги и оставяме да се охладят. След това може да ги съхраняваме извън хладилник, на сухо и хладно място.