Верига от любими рецепти
Шкембе чорба

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

телешко шкембе телешко шкембе500 g g
прясно мляко прясно мляко1 l l
сол сол10 g g
масло масло50 g g
червен пипер червен пипер10 g g
брашно брашно20 g g
чесън чесън10 g g
винен оцет винен оцет20 ml ml
чили чили10 g g

Шкембе чорба

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(388)

Начин на приготвяне

Слагаме във вода почистеното и добре измито шкембе и оставяме да заври. Отпенваме и готвим за около 1,5 – 2 h до готовност. Важно е да остане поне половината от бульона, в който варим шкембето. Отцеждаме готовото шкембе и го нарязваме на дребни парченца. Прецеждаме бульона през цедка и към него добавяме прясното мляко в съотношение 1:1 с бульона  и нарязаното шкембе. Овкусяваме със сол и червен пипер и оставяме да поври за около 15 min.

През това време приготвяме две купички за овкусяване на шкембето. В едната накълцваме чесъна и към него прибавяме оцета. А в другата слагаме лютивия червен пипер. Приготвяме и запръжката, като разтопяваме маслото в тиган, добавяме брашното и червения пипер и оставяме на силно горещ котлон за около 10 sec, като внимаваме да не прегори. Сипваме 2 – 3 черпака от готовия бульон и като кипне сместа, връщаме обратно в тенджерата и разбъркваме.