Верига от любими рецепти
Царевични пърженки със сирене и шипков мармалад по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

яйца яйце2 бр. бр.
брашно брашно350 g g
царевично брашно царевично брашно300 g g
вода вода150 ml ml
захар захар25 g g
сол сол1 ч.л. ч.л.
прясно мляко прясно мляко50 ml ml
кисело мляко кисело мляко100 g g
суха мая суха мая20 g g
олио олио
(за пържене)
краве сирене краве сирене
(за поднасяне)
шипков мармалад шипков мармалад
(за поднасяне)

Царевични пърженки със сирене и шипков мармалад

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(4)

Начин на приготвяне

Активираме маята в топла вода със захарта и солта. Пресяваме сухите съставки, добавяме яйцата, млякото и шупналата мая, след което омесваме до получаването на гладко и меко тесто и го оставяме да втасва в предварително загрята на 50° C фурна.
Щом тестото е готово, загряваме олио в тиган и оформяме топчета. Пържим до златисто, след което ги поставяме върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.
Поднасяме пърженките със сирене и шипков мармалад.

Интересно: Царевицата навлиза в земите ни през османския период от различни посоки. Бързо измества по-старите зърна като ръж и просо и през XIX в. вече е сред главните храни на българите.