
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЦаревични пърженки със сирене и шипков мармалад
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Активираме маята в топла вода със захарта и солта. Пресяваме сухите съставки, добавяме яйцата, млякото и шупналата мая, след което омесваме до получаването на гладко и меко тесто и го оставяме да втасва в предварително загрята на 50° C фурна.
Щом тестото е готово, загряваме олио в тиган и оформяме топчета. Пържим до златисто, след което ги поставяме върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.
Поднасяме пърженките със сирене и шипков мармалад.
Интересно: Царевицата навлиза в земите ни през османския период от различни посоки. Бързо измества по-старите зърна като ръж и просо и през XIX в. вече е сред главните храни на българите.