
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
яйца яйце | 2 бр. бр. | ||
брашно брашно | 350 g g | ||
царевично брашно царевично брашно | 300 g g | ||
вода вода | 150 ml ml | ||
захар захар | 25 g g | ||
сол сол | 1 ч.л. ч.л. | ||
прясно мляко прясно мляко | 50 ml ml | ||
кисело мляко кисело мляко | 100 g g | ||
суха мая суха мая | 20 g g | ||
олио
олио (за пържене) | |||
краве сирене
краве сирене (за поднасяне) | |||
шипков мармалад
шипков мармалад (за поднасяне) |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЦаревични пърженки със сирене и шипков мармалад
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Активираме маята в топла вода със захарта и солта. Пресяваме сухите съставки, добавяме яйцата, млякото и шупналата мая, след което омесваме до получаването на гладко и меко тесто и го оставяме да втасва в предварително загрята на 50° C фурна.
Щом тестото е готово, загряваме олио в тиган и оформяме топчета. Пържим до златисто, след което ги поставяме върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.
Поднасяме пърженките със сирене и шипков мармалад.
Интересно: Царевицата навлиза в земите ни през османския период от различни посоки. Бързо измества по-старите зърна като ръж и просо и през XIX в. вече е сред главните храни на българите.