Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
За соса
листа от целина листа от целина | 0,5 връзка връзка | |
нарове нар | 0,5 бр. бр. | |
маслиново масло маслиново масло | 3 с.л. с.л. | |
оцет оцет | 1 с.л. с.л. | |
горчица горчица | 1 ч.л. ч.л. | |
сол сол |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПечено пуешко филе със зеленчуци и сос с нар
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Започваме с предварителното приготвяне на пуешкото филе. Овкусяваме го със сол и го оставяме в купа, покрита с фолио, в хладилника за 4 – 12 h. Така солта ще се разпредели равномерно по цялото филе и ще задържи сочността на месото за по-дълго време.
Почистваме, обелваме и нарязваме зеленчуците на едри парчета. Нареждаме ги в тава, поръсваме с маслиново масло и сол и ги изпичаме във фурната на 220° C за 30 – 40 min, докато хванат лек загар и поомекнат. Добра идея е докато се пекат, да се разбъркат 1 – 2 пъти, за да се овкусят хубаво в маслиново масло, а и да не загорят.
Междувременно нарязваме ситно листата от целина (кервиз), почистваме нара и ги добавяме в купа. Смесваме с останалите съставки за соса и разбъркваме.
Запичаме пуешкото филе в горещ тиган с олио на висока степен на котлона, докато получи приятен загар от всяка страна. Когато е готово, го слагаме в тавата при запечените зеленчуци. Добавяме виното в тигана от месото, обираме остатъците от процеса на готвене и го изсипваме в тавата. Намаляваме фурната на 150° C и изпичаме всичко заедно, докато филето се сготви (когато стигне 65° C вътрешна температура). Това отнема около 40 – 60 min.
Вадим от фурната и оставяме филето да си почине 20 – 30 min. След това го нарязваме, заливаме със соса и сервираме.