Верига от любими рецепти
Печено пуешко филе със зеленчуци и сос с нар

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

пуешко филе пуешко филе1 бр. бр.
сол сол
олио олио
бяло вино бяло вино
(или вода)
1 ч.ч. ч.ч.
сладки картофи сладък картоф1 - 2 бр. бр.
лук лук1 - 2 глави глава
моркови морков2 - 3 бр. бр.
целина целина
(по желание)
0,5 глави глава
цвекло цвекло
(по желание)
1 бр. бр.
алабаш алабаш
(по желание)
1 бр. бр.
маслиново масло маслиново масло2 - 3

За соса

листа от целина листа от целина0,5 връзка връзка
нарове нар0,5 бр. бр.
маслиново масло маслиново масло3 с.л. с.л.
оцет оцет1 с.л. с.л.
горчица горчица1 ч.л. ч.л.
сол сол

Печено пуешко филе със зеленчуци и сос с нар

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(17)

Начин на приготвяне

Започваме с предварителното приготвяне на пуешкото филе. Овкусяваме го със сол и го оставяме в купа, покрита с фолио, в хладилника за 4 – 12 h. Така солта ще се разпредели равномерно по цялото филе и ще задържи сочността на месото за по-дълго време.

Почистваме, обелваме и нарязваме зеленчуците на едри парчета. Нареждаме ги в тава, поръсваме с маслиново масло и сол и ги изпичаме във фурната на 220° C за 30 – 40 min, докато хванат лек загар и поомекнат. Добра идея е докато се пекат, да се разбъркат 1 – 2 пъти, за да се овкусят хубаво в маслиново масло, а и да не загорят.

Междувременно нарязваме ситно листата от целина (кервиз), почистваме нара и ги добавяме в купа. Смесваме с останалите съставки за соса и разбъркваме. 

Запичаме пуешкото филе в горещ тиган с олио на висока степен на котлона, докато получи приятен загар от всяка страна. Когато е готово, го слагаме в тавата при запечените зеленчуци. Добавяме виното в тигана от месото, обираме остатъците от процеса на готвене и го изсипваме в тавата. Намаляваме фурната на 150° C и изпичаме всичко заедно, докато филето се сготви (когато стигне 65° C вътрешна температура). Това отнема около 40 – 60 min.

Вадим от фурната и оставяме филето да си почине 20 – 30 min. След това го нарязваме, заливаме със соса и сервираме.

Купи в Lidl

Златно Добруджанско Слънчогледово олиоЗлатно Добруджанско Слънчогледово олио
Златно Добруджанско Слънчогледово олио
22.04 - 28.04
ТОП ЦЕНА
1,89лв.
ЛукЛук
Лук
15.04 - 21.04
ПО-ЕВТИНО
1,79
1,49лв.