Верига от любими рецепти
Стек сандвич с карамелизиран лук

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

телешки стекове телешки стек2 бр. бр.
сол сол
черен пипер черен пипер
маслиново масло маслиново масло
лук лук1 kg kg
масло масло40 g g
гауда гауда100 - 200 g g
рукола рукола100 g g
барбекю сос барбекю сос
майонеза майонеза
хлебчета хлебче

Стек сандвич с карамелизиран лук

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(8)

Начин на приготвяне

Нарязваме лука на тънки полумесеци и го слагаме в тиган с 3 – 4 с.л. вода. Готвим на средна степен на котлона под капак за 10 – 15 min, докато лукът омекне. Махаме капака и готвим още 15 – 20 min, като бъркаме редовно, докато се карамелизира и получи наситен цвят. Добавяме маслото, солта, черния пипер при постоянно бъркане, докато маслото се разтопи напълно. Сваляме от котлона и продължаваме с останалите компоненти. 

Овкусяваме стека със сол и черен пипер и го намазваме с маслиново масло. Изпичаме го на средно силен грил за по 3 – 4 min на страна. Проверяваме периодично с термометър за готвене, докато месото достигне 55° C вътрешна температура за постигане на степен medium rare. Оставяме стека да си почине за 5 – 10 min.

Разрязваме хлебчетата и ги запичаме. Отделно нарязваме и стека на тънки филийки. Слагаме барбекю сос на долната питка, отгоре поставяме карамелизирания лук, стека и няколко слайса гауда. Връщаме сандвича в грила, докато гаудата се разтопи. Завършваме с рукола или спанак, добавяме и майонеза и затваряме сандвича с горната част от питката. Разрязваме наполовина под ъгъл, за да е удобен за хапване. Чудесно се комбинира с газирани напитки.