Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Стек сандвич с карамелизиран лук
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме лука на тънки полумесеци и го слагаме в тиган с 3 – 4 с.л. вода. Готвим на средна степен на котлона под капак за 10 – 15 min, докато лукът омекне. Махаме капака и готвим още 15 – 20 min, като бъркаме редовно, докато се карамелизира и получи наситен цвят. Добавяме маслото, солта, черния пипер при постоянно бъркане, докато маслото се разтопи напълно. Сваляме от котлона и продължаваме с останалите компоненти.
Овкусяваме стека със сол и черен пипер и го намазваме с маслиново масло. Изпичаме го на средно силен грил за по 3 – 4 min на страна. Проверяваме периодично с термометър за готвене, докато месото достигне 55° C вътрешна температура за постигане на степен medium rare. Оставяме стека да си почине за 5 – 10 min.
Разрязваме хлебчетата и ги запичаме. Отделно нарязваме и стека на тънки филийки. Слагаме барбекю сос на долната питка, отгоре поставяме карамелизирания лук, стека и няколко слайса гауда. Връщаме сандвича в грила, докато гаудата се разтопи. Завършваме с рукола или спанак, добавяме и майонеза и затваряме сандвича с горната част от питката. Разрязваме наполовина под ъгъл, за да е удобен за хапване. Чудесно се комбинира с газирани напитки.