Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
За плънката
кайма смес кайма смес | 500 g g | |
маслиново масло маслиново масло | 1 - 2 с.л. с.л. | |
праз лук праз лук | 3 - 5 стръка стрък | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер | ||
лимони лимон | ||
кашкавал кашкавал | 200 - 300 g g |
За корите
брашно брашно | 800 g g | |
вода вода | 450 ml ml | |
маслиново масло маслиново масло | 40 ml ml | |
сол сол | 7 g g |
За дърпане на корите
маслиново масло маслиново масло | 100 ml ml |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listБанички с кайма и праз
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Замесваме гладко тесто със съставките за корите*. Може с миксер или в хлебопекарна. Разделяме го на 4 – 5 парчета и оформяме от тях топки, които намазваме с олио. Оставяме ги да си починат около 20 min на плота, след което ги притискаме с ръка, така че да се получи плосък диск. Оставяме ги да си починат още около 20 min.
През това време запържваме каймата с маслиновото масло в горещ тиган на висока степен на котлона, докато се получи приятен загар. Стараем се да я запазим във форма на голямо кюфте. Обръщаме я, за да се запече леко и от другата страна. След това я намачкваме, за да стане на ситни парченца и отделяме в купа.
Нарязваме праза на едри полумесеци и добавяме към тигана заедно с мазнината от каймата. Овкусяваме със сол, пипер и запържваме за 5 – 8 min, докато празът омекне и голяма част от водата му се изпари. Когато е готов, добавяме запържената кайма и малко лимонов сок (може да го заменим с оцет) и разбъркваме. Оставяме плънката настрана, за да се охлади.
Продължаваме с приготвянето на корите**. Разтегляме една кора, намазана с маслиново масло и я нарязваме на три равни части. В долната част слагаме от плънката с кайма и настърган кашкавал. Навиваме всяка баничка на руло, като по средата на навиването прегъваме краищата, за да не изтича плънката.
Печем във фурна на 200° C за 20 – 40 min, докато получат златист загар и станат хрупкави. А най-хубавото е, че тази рецепта е идеална за закуска, обяд или вечеря.
*Рецептата може да си изпълни и с готови кори.