Верига от любими рецепти
Банички с кайма и праз

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

За плънката

кайма смес кайма смес500 g g
маслиново масло маслиново масло1 - 2 с.л. с.л.
праз лук праз лук3 - 5 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер
лимони лимон
кашкавал кашкавал200 - 300 g g

За корите

брашно брашно800 g g
вода вода450 ml ml
маслиново масло маслиново масло40 ml ml
сол сол7 g g

За дърпане на корите

маслиново масло маслиново масло100 ml ml

Банички с кайма и праз

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(12)

Начин на приготвяне

Замесваме гладко тесто със съставките за корите*. Може с миксер или в хлебопекарна. Разделяме го на 4 – 5 парчета и оформяме от тях топки, които намазваме с олио. Оставяме ги да си починат около 20 min на плота, след което ги притискаме с ръка, така че да се получи плосък диск. Оставяме ги да си починат още около 20 min.

През това време запържваме каймата с маслиновото масло в горещ тиган на висока степен на котлона, докато се получи приятен загар. Стараем се да я запазим във форма на голямо кюфте. Обръщаме я, за да се запече леко и от другата страна. След това я намачкваме, за да стане на ситни парченца и отделяме в купа.

Нарязваме праза на едри полумесеци и добавяме към тигана заедно с мазнината от каймата. Овкусяваме със сол, пипер и запържваме за 5 – 8 min, докато празът омекне и голяма част от водата му се изпари. Когато е готов, добавяме запържената кайма и малко лимонов сок (може да го заменим с оцет) и разбъркваме. Оставяме плънката настрана, за да се охлади.

Продължаваме с приготвянето на корите**. Разтегляме една кора, намазана с маслиново масло и я нарязваме на три равни части. В долната част слагаме от плънката с кайма и настърган кашкавал. Навиваме всяка баничка на руло, като по средата на навиването прегъваме краищата, за да не изтича плънката.

Печем във фурна на 200° C за 20 – 40 min, докато получат златист загар и станат хрупкави. А най-хубавото е, че тази рецепта е идеална за закуска, обяд или вечеря. 

*Рецептата може да си изпълни и с готови кори.

Купи в Lidl

Кашкавал от краве мляко XXLКашкавал от краве мляко XXL
Кашкавал от краве мляко XXL
25.04 - 28.04
24% ПО-ЕВТИНО
19,99лв.