Верига от любими рецепти
Ориенталски кебап с ярешко по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Ярешкото месо произхожда от Изток, затова и ориенталските подправки така добре му прилягат на вкус.

Съставки

ярешка задна четвъртина ярешка задна четвъртина
(или предна)
1,3 kg kg
чесън чесън10 скилидки скилидка
червен пипер червен пипер3 с.л. с.л.
гарам масала гарам масала2 с.л. с.л.
къри къри1 с.л. с.л.
чили на прах чили на прах
(по желание)
1 ч.л. ч.л.
сумак сумак2 с.л. с.л.
бахар бахар10 зърна зърно
лимони лимон
(сока и кората)
2 бр. бр.
домати домат
(големи)
2 бр. бр.
питки пърленки питка пърленка6 бр. бр.
магданоз магданоз1 връзка връзка
зелени чушки зелена чушка2 бр. бр.
люти чушки люта чушка
(по желание)
1 бр. бр.
кисело мляко кисело мляко
(цедено)
400 ml ml
олио олио
сол сол
черен пипер черен пипер

Ориенталски кебап с ярешко

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

5:20 h
(1)

Начин на приготвяне

Почистваме ярешкото и го поставяме в дълбока тава.
Шпиковаме го, като правим разрези с нож с дълбочина 2 - 3 сm и във всеки поставяме по скилидка чесън.
Смесваме всички подправки без сумака с настърганата лимонова кора, черен пипер и сол и стриваме добре. Добавяме олио до получаване на гладка каша, с която намазваме ярешкото от всички страни.
Добавяме вода в тавата, така че да покрие ½ от месото и завиваме с алуминиево фолио или капак. Печем 4 h на 160° С и още 30 min без фолио на 180° С.
Разрязваме пърленките по средата и ги запичаме на сух тиган.
Режем доматите на кубчета и смесваме със ситно нарязания магданоз.
Овкусяваме със сол, пипер, лимоновия сок и сумака.
Пърленките мажем с цеденото кисело мляко, поставяме охладеното накъсано месо и завършваме със салата.