Верига от любими рецепти
Свинска чорба с лапад и мас и застройка с мляко

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

свинско месо за готвене свинско месо за готвене500 g g
целина целина
(от глава)
200 g g
лук лук1 глави глава
лапад лапад100 g g
свинска мас свинска мас1 с.л. с.л.
картофи картоф3 бр. бр.
жълтъци жълтък2 бр. бр.
прясно мляко прясно мляко300 ml ml
олио олио30 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
лют червен пипер лют червен пипер
(или сухи люти чушки по желание)

Свинска чорба с лапад и мас и застройка с мляко

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:40 h
(6)

Начин на приготвяне

Нарязваме целината и лука на ситно, а месото – на малки кубчета. Загряваме маста и олиото и запържваме месото, докато хване загар от всички страни. Изваждаме  го и в същата мазнина задушаваме зеленчуците. Връщаме месото при тях, добавяме вода и оставяме да поври около час, докато месото омекне. След това прибавяме картофите – също на кубчета, и лапада и варим още 20 min. Овкусяваме със сол и черен пипер. 
Разбиваме жълтъците с млякото и застройваме супата, като постепенно разреждаме застройката с малко от бульона и накрая добавяме към супата. След това сваляме ястието от огъня, защото не бива да ври със застройката. 
По желание поръсваме с лют червен пипер или със сушени люти чушки при сервиране.

Интересно: В старата българска кухня месото се употребявало доста ограничено – в зависимост от сезоните, периодите на блажене и пост, обредността. Свинското например се ядяло от Коледа до Великите пости. Ако те се падали по-късно, когато никнели зелениите като лапада, можело да се приготви вкусно блюдо, подобно на показаното тук.