Верига от любими рецепти
Пуешки бутчета със сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

пуешки бутчета пуешко бутче4 бр. бр.
сол сол3 ч.л. ч.л.

За подправяне

пушен червен пипер пушен червен пипер2 - 3
кимион кимион0,5 ч.л. ч.л.
черен пипер черен пипер
(прясно смлян)
1 - 2 ч.л. ч.л.

За соса

кетчуп кетчуп200 g g
балсамов оцет балсамов оцет2 с.л. с.л.
кафява захар кафява захар3 с.л. с.л.
пушен червен пипер пушен червен пипер1 ч.л. ч.л.
горчица горчица2 ч.л. ч.л.
чесън на прах чесън на прах1 ч.л. ч.л.
черен пипер черен пипер0,5 ч.л. ч.л.

Пуешки бутчета със сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

4:00 h
(13)

Начин на приготвяне

Нареждаме бутчетата в тава (за още по-добър резултат може да бъдат върху решетка). Овкусяваме само със сол и ги оставяме за 4 – 24 h. Може да ги оставим в хладилника без да ги покриваме, с цел кожата да изсъхне и при печене да се получи хрупкава коричка. 

Овкусяваме с останалите подправки, непосредствено преди да изпечем бутчетата. Много е важно да не втриваме подправките, за да се получи коричка. Слагаме ги във фурна на 150° C за 3 – 4 h или на 120° C за 4 – 6 h. Периодично проверяваме тяхната крехкост, като дупчим с вилица. Месото трябва лесно да се отделя. 

Изваждаме бутчетата от фурната, когато са готови и ги оставяме да си починат за 15 – 20 min преди да ги сервирамe. За повече хрупкавост, може след тази почивка да ги запечем отново за 10 – 15 min на 220 – 250° C. 

Приготвяме соса като смесваме всички съставки в малка тенджера и ги готвим за 3 – 5 min на средно-висока степен на котлона, докато периодично разбъркваме.

Сервираме бутчетата със соса.