Верига от любими рецепти
Печена пуйка със сос от червени боровинки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

цяла пуйка цяла пуйка1 бр. бр.
масло масло50 g g
сол сол
черен пипер черен пипер
лук лук1 - 2 глави глава
моркови морков1 - 2 бр. бр.
лимони лимон1 бр. бр.
магданоз магданоз0,5 връзка връзка

За соса

бяло вино бяло вино
(или розе)
2 ч.ч. ч.ч.
боровинки боровинка
(пресни или замразени)
200 - 300 g g

Печена пуйка със сос от червени боровинки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:00 h
(27)

Начин на приготвяне

Поставяме пуйката в тава и я намазваме цялата с олио или масло. Овкусяваме със сол, която трябва да бъде приблизително 1% от теглото на пуйката. Овкусяваме и вътрешността, като там добавяме и смлян черен пипер.
Почистваме и обелваме лука и моркова, разрязваме ги на 2 – 4 едри парчета и запълваме вътрешността на пуйката с тях, магданоз и лимон. По желание, оставяме пуйката да се маринова за 12 – 24 часа на студено. По този начин солта ще проникне в месото и то ще бъде равномерно овкусено и също така ще се запази по-сочно.
Продължаваме с готвенето, като добавяме виното и пресните или замразени червени боровинки към тавата с пуйката. Печем на 220° C в предварително загрята фурна за 10 – 15 min, докато получи лек загар.
Намаляваме фурната на 180° C и продължаваме да печем за 2 – 3 h (по 30 min на всеки kg пуйка), докато се сготви напълно. 
Преди сервиране пуйката се оставя да почине за 30 – 60 min. В това време тя продължава да се готви и запазва сочността си. Останалата течност и боровинки в тавата се пасират заедно и се приготвя сос. 

Съвет: Ако използваме сушени боровинки, не се добавят в началото на печенето, а накрая се заливат с горещата течност от тавата, оставят се да се накиснат и се пасират.