Верига от любими рецепти
Свинско филе с горчичен сос и гъбени кошнички

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

свинско филе свинско филе500 g g
готварска сметана готварска сметана250 ml ml
бяло вино бяло вино75 ml ml
горчица горчица
(зърнеста)
2 с.л. с.л.
масло масло1 с.л. с.л.
ябълки ябълка1 бр. бр.
червен лук червен лук1 глави глава
праз лук праз лук120 g g
маслиново масло маслиново масло2 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер
чили чили
магданоз магданоз
(или кервиз)

За гъбените кошнички

пачи крак пачи крак250 g g
бутертесто бутертесто200 g g
маслиново масло маслиново масло2 с.л. с.л.
масло масло2 с.л. с.л.
мащерка мащерка1 ч.л. ч.л.

Свинско филе с горчичен сос и гъбени кошнички

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(14)

Начин на приготвяне

Загряваме фурната на 200° C.
В тиган загряваме маслиновото масло и маслото на среден огън. Добавяме наситнените лук и чесън и ги задушаваме, докато омекнат.
Добавяме гъбите пачи крак и мащерката. Подправяме със сол и черен пипер. Запържваме всичко за 8 – 10 min, докато се изпари водата от гъбите. Отстраняваме от огъня и оставяме да изстинат.
Разточваме бутертестото върху набрашнен плот и нарязваме на квадрати или кръгове, според предпочитанията. 
Намазваме форми за мъфини с масло, притискаме бутертестото във формичките и ги пълним с изстиналата гъбена смес.
Намазваме краищата на бутертестото с разбитото яйце.
Печем кошничките за 15 – 20 min или докато бутертестото стане златистокафяво и хрупкаво.
Измиваме свинското филе и го подсушаваме. Загряваме в тиган маслиновото масло, овкусяваме филето със сол и черен пипер и го запечатваме от всички страни.
Изваждаме го от тигана и го оставяме на топло в съд за печене. 
Измиваме ябълката, почистваме я и я нарязваме на тънки филийки. Обелваме червения лук и го нарязваме на шайби. Измиваме праза и го нарязваме на колелца.
В същия тиган разтопяваме маслото и задушаваме червения лук, докато стане прозрачен. След това добавяме праза и задушаваме за още 2 – 3 min. Накрая добавяме резенчетата ябълка и задушаваме, докато поомекнат. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Добавяме зеленчуците към свинското филе и оставяме на топло. Малко преди сервиране слагаме всичко в съда за печене с гъбените кошнички във фурната.
Добавяме бялото вино, горчицата и сметаната и оставяме да къкри за кратко.
Изваждаме всичко от фурната, нарязваме свинското филе на филийки, подреждаме заедно със зеленчуците, соса и гъбените кошнички и сервираме топло.