Верига от любими рецепти
Телешки стек с ядки, зелен боб, прошуто и картофени дукеси

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

телешки стекове телешки стек4 бр. бр.
маслиново масло маслиново масло2 с.л. с.л.
чесън чесън2 скилидки скилидка
лешници лешник
(смлени)
2 с.л. с.л.
ядки ядки
(орехи, бадеми или кедрови ядки)
50 g g
хляб за тостер хляб за тостер4 филии филия
яйца яйца2 бр. бр.
зелен фасул зелен фасул400 g g
прошуто прошуто8 слайса слайс
картофени дукеси картофени дукеси1 опаковки опаковка
червен лук червен лук1 глави глава
розмарин розмарин
сол сол
черен пипер черен пипер

Телешки стек с ядки, зелен боб, прошуто и картофени дукеси

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(5)

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на ядковата смес. Нарязваме филиите хляб на малки кубчета. Слагаме ги в купа заедно с яйцето, нарязаните на по-едро ядки и смлените лешници. Разбъркваме, овкусяваме със сол и черен пипер и оставяме настрана.

Загряваме фурната на 175° C  и продължаваме с телешките стекове, като първо ги овкусяваме със сол и черен пипер. Загряваме маслиновото масло в тиган и добавяме целите скилидки чесън и стръкчетата розмарин. Слагаме стековете в тигана и ги запечатваме за по 3 – 5 min от всяка страна в зависимост от желаната степен на готовност. Поливаме ги периодично със соса от тигана. Когато са готови, слагаме по 1 – 2 лъжици от сместа за ядковата смес върху всеки стек и ги печем в предварително загрятата фурната за 15 min.

Поставяме картофените дукеси в подходяща тава и ги слагаме във фурната при стековете. Докато станат готови, продължаваме с приготвянето на прошутото и зеления боб.

В тиган сипваме 2 с.л. маслиново масло. На средна степен на котлона запържваме слайсовете прошуто от всяка страна до постигане на хрупкава коричка. Вадим готови слайсове върху кухненска хартия, която да абсорбира излишната мазнина. 

Бланшираме зеления боб в леко подсолена вода  за 5 – 10 min. Отцеждаме и оставяме настрана. Нарязване на тънки полумесеци червения лук. В тиган с няколко капки маслиново масло го задушаваме, докато омекне. Към него добавяме и бланширания зелен боб и запържваме на няколко минути.

Време е да сервираме ястието, като слагаме в подходяща чиния няколко лъжици от зеления боб и лука. Върху тях поставяме изпечените стекове с ядки. Отстрани нареждаме картофените дукеси и гарнираме със хрупкавото прошуто. И вече сме напълно готови да впечатлим всички у дома с тази експлозия от вкусове.

Купи в Lidl

Пресни яйцаПресни яйца
Пресни яйца
29.04 - 04.05
-22%
8,99
6,99лв.
ЛешнициЛешници
Лешници
29.04 - 04.05
-25%
6,49
4,85лв.
Пресни яйцаПресни яйца
Пресни яйца
03.05 - 04.05
-33%
8,99
5,99лв.