« Назад

Рибен тажин*

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

70 min
(0)
Време
Трудност
0 Рейтинг
Рибен тажин*
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 70 min
Допълнителна информация:

без времето за размразяване

1. Обели лука, една глава лук нарежи на кубчета, а другата – на тънки кръгчета. Измий доматите и ги нарежи на шайби. Отстрани семките чушките и ги нарежи на колелца. Обели картофите, нарежи ги на много тънки шайби или ги настържи на ренде.

2. Измий лимона с гореща вода и нарежи половината на тънки шайби. Настържи фино кората на втората половина и изстискай сока.

3. Смеси с бъркане сока и настърганата кора от лимона с харисата, канелата, червения пипер и ½ ч.л. сол. Измий и подсуши филетата риба и ги натрий със сместа.

4. Задуши лука на кубчета в 2 с.л. сгорещено маслиново масло в огнеупорен съд за печене с капак, докато стане стъклен. Добави ориенталските подправки и задушавай още 1 min.

5. Прибави към лука картофените шайби и ги запържи кратко. Отгоре постави филетата риба, а върху нея нареди на пластове доматите, чушките, кръгчетата лук и шайбите лимон, като леко посоляваш. Залей с останалото маслиново масло, постави капака и печи тажина ок. 30 min в предварително загрята на 200° C фурна.

6. Сложи кускуса с ½ ч. л. сол в купа и го залей с 300 ml гореща вода. Покрий го и го остави да набъбне според указанията върху опаковката. Разбъркай го с вилица и го сервирай с тажина.

Съвет: Вместо кускус можеш да поднесеш ястието с дългозърнест ориз.

*Тажин е африканско ястие, кръстено на характерния керамичен съд, в който се приготвя.