« Назад

Тиквен тажин* с пуешко и ябълки

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

55 min
(3)
Време
Трудност
3 Рейтинг
Тиквен тажин* с пуешко и ябълки
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 55 min

1. Обелваме тиквата и отстраняваме семките и воднистата среда. Нарязваме месестата част на кубчета с размер около 5 cm, а почистения лук – на  полумесеци. Измиваме и подсушаваме пуешкото филе, отстраняваме жилите и го режем на едри кубчета. Запържваме го в 2 с. л. сгорещено олио от всички страни, овкусяваме със солта и черния пипер и го вадим.

2. Изсипваме останалото олио в мазнината и запържваме в него тиквата и лучените резени за 2 min. Подправяме със солта, черния пипер, кимиона, канелата и червения пипер и задушаваме 1 min при непрекъснато бъркане. Наливаме пилешкия бульон, връщаме обратно месото и готвим под капак 10 – 12 min.

3. Междувременно сваряваме ориза във вряща подсолена вода според указанията върху опаковката. Обелваме ябълките и лимона, отстраняваме семките и ги режем – ябълките на дебели резени, а лимона на парчета. Добавяме ги в тажина и задушаваме още около 5 min. Накълцваме тиквените семки. Овкусяваме тажина, поръсваме със семките и сервираме с ориза.

Вместо мускатова тиква може да използваме обикновена тиква или тиква сорт Хокайдо.

*Тажин – северноафрикански глинен съд, състоящ се от плоска и кръгла част с ниски стени и широк конусовиден или куполест похлупак. Сготвеното в него ястие също се нарича тажин.