Верига от любими рецепти
Патешко бутче с печен сос и грах с шварцвалдска шунка

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

патешко бутче патешко бутче1 опаковки опаковка
червен лук червен лук2 глави глава
чесън чесън2 глави глава
пилешки бульон пилешки бульон
(или патешки)
1 l l
краве масло краве масло50 g g
грах грах400 g g
шунка шунка
(шварцвалдска)
50 g g
маслиново масло маслиново масло50 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Патешко бутче с печен сос и грах с шварцвалдска шунка

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(5)

Начин на приготвяне

Овкусяваме бутчетата със сол и черен пипер и ги запечатваме от двете страни в сгорещено олио. Към тях прибавяме главите лук и чесън - разрязани на две, без да ги белим. Когато бутчетата хванат златист загар и от двете страни, добавяме маслото, след което доливаме бульона.

Прехвърляме бутчетата заедно с течността в дълбока тава, покриваме я с фолио и печем 2 h в предварително загрята на 180° С фурна. Накрая махаме фолиото и запичаме бутчетата за 15 - 20 min да хванат загар.

След това прецеждаме соса от печенето и го пасираме заедно с печените лук и чесън.

В тиган загряваме 20 ml маслиново масло и задушаваме граха, след което добавяме шунката, нарязана на ленти. Овкусяваме със сол и черен пипер. Поднасяме го като гарнитура към патешките бутчета и поливаме с печения сос.

Съвет
Домашен патешки или пилешки бульон може да приготвим, като сварим изрезки, кости или крилца от патица или пиле и оставим течността да се намали поне на половина.