Верига от любими рецепти
Патешко филе с пюре от морков и чипс от червено цвекло

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

патешко филе патешко филе
(охладено)
1 опаковки опаковка
портокали портокал
(сока от тях)
2
желатин желатин10 g g
захар захар50 g g
канела канела1 пръчки пръчка
моркови морков500 g g
краве масло краве масло50 g g
червено цвекло червено цвекло1 глави глава
брашно брашно2 с.л. с.л.
олио олио250 ml ml
сметана за готвене сметана за готвене200 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Патешко филе с пюре от морков и чипс от червено цвекло

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(6)

Начин на приготвяне

Правим ромбоидни разрези по кожата на патешкото филе и го овкусяваме със сол и черен пипер, след което го поставяме в студен тиган от страната на кожата и включваме котлона - това се прави, за да се получи хрупкава коричка. Печем филето по 3 - 4 min от всяка страна, за да остане леко розово по средата.

В малка тенджера смесваме сока от портокала, канелата и захарта и след като течността кипне, я сваляме от огъня. Към нея прибавяме разтворения в малко хладка желатин. Разбъркваме сместа и я оставяме в хладилник да стегне за около час.

Сваряваме морковите и ги пасираме, след което на бавен огън прибавяме към тях маслото и сметаната. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес и овкусяваме със сол и черен пипер.

Цвеклото нарязваме на много тънки шайби (препоръчително е главите от цвекло да не са много големи, за да изглежда чипсът по-добре), които овалваме в брашно и пържим в сгорещено олио. Когато са готови, ги отцеждаме върху кухненска хартия.

Стегналото портокалово желе пасираме - така ще получим гел, с който ще украсим ястието с помощта на пош с накрайник.

Поднасяме филето с гарнитура от морковено пюре и чипс от цвекло и точици от портокалов гел.