Верига от любими рецепти
Мусака с патладжани

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

патладжан патладжан1,5 kg kg
картофи картоф750 g g

За соса

лук лук1 - 2 глави глава
моркови морков1 - 2 бр. бр.
чесън чесън1 - 2 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло4 - 5 с.л. с.л.
червен пипер червен пипер1 - 2 с.л. с.л.
домати домат500 g g
джоджен джоджен
(пресен/сушен или чубрица)
сол сол
черен пипер черен пипер
кимион кимион

За заливката

брашно брашно2 - 3 с.л. с.л.
сол сол0,5 ч.л. ч.л.
кисело мляко кисело мляко400 g g
яйца яйца4 бр. бр.

Мусака с патладжани

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(106)

Начин на приготвяне

Нарязваме патладжаните на едри кубчета и ги поръсваме с маслиново масло и сол. Изпичаме ги на 220° C за 30-40 min, докато получат лек загар. Нарязваме лука, морковите и чесъна за соса и ги запържваме с маслиново масло и сол в тенджера или широк тиган на средно висока температура за 5-8 min. Добавяме кимиона, червения и черния пипер и разбъркваме. Добавяме доматите и сушената подправка, разбъркваме и готвим на средна температура за 5-10 min. Накрая добавяме и пресния джоджен.

Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги в тава със соса и патладжаните. Добавяме вода, така че едва да покрие мусаката. Изпичаме на 220° C за 30-40 min, докато картофите омекнат и голяма част от водата изври. Междувременно добавяме в купа брашното, солта и ¼ от киселото мляко за заливката. Разбъркваме хубаво, за да не стане брашното на бучки. Добавяме яйцата и останалото кисело мляко и бъркаме до получаването на хомогенна смес.

Изсипваме заливката при мусаката и изпичаме на 220° C с вентилатор до получаването на приятен загар (15-20 min). Оставяме мусаката да изстине за около 20 min и сервираме.

Хитринките на шеф Тончев:
– Не накисваме патладжаните, защото повечето от тях са култивирани и горчивият вкус вече не присъства. Запичаме ги отделно, за да получим изцяло нов вкус от приятния загар и лека коричка.
– В заливката добавяме по-малко брашно, но повече яйца, за да стане по-кремообразна и крехка.