
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listМусака с патладжани
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме патладжаните на едри кубчета и ги поръсваме със зехтин и сол. Изпичаме ги на 220° C за 30-40 min, докато получат лек загар. Нарязваме лука, морковите и чесъна за соса и ги запържваме със зехтин и сол в тенджера или широк тиган на средно висока температура за 5-8 min. Добавяме кимиона, червения и черния пипер и разбъркваме. Добавяме доматите и сушената подправка, разбъркваме и готвим на средна температура за 5-10 min. Накрая добавяме и пресния джоджен.
Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги в тава със соса и патладжаните. Добавяме вода, така че едва да покрие мусаката. Изпичаме на 220° C за 30-40 min, докато картофите омекнат и голяма част от водата изври. Междувременно добавяме в купа брашното, солта и ¼ от киселото мляко за заливката. Разбъркваме хубаво, за да не стане брашното на бучки. Добавяме яйцата и останалото кисело мляко и бъркаме до получаването на хомогенна смес.
Изсипваме заливката при мусаката и изпичаме на 220° C с вентилатор до получаването на приятен загар (15-20 min). Оставяме мусаката да изстине за около 20 min и сервираме.
Хитринките на шеф Тончев:
– Не накисваме патладжаните, защото повечето от тях са култивирани и горчивият вкус вече не присъства. Запичаме ги отделно, за да получим изцяло нов вкус от приятния загар и лека коричка.
– В заливката добавяме по-малко брашно, но повече яйца, за да стане по-кремообразна и крехка.