Верига от любими рецепти
Пица с блат от тиквички

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

тиквички тиквичка600 g g
яйца яйце
(размер L)
2 бр. бр.
моцарела моцарела
(настъргана)
200 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

за гарниране с песто

песто песто
(босилеково)
4
прошуто прошуто100 g g
моцарела моцарела200 g g
домати домат2 бр. бр.

за гарниране с пиле Алфредо

пилешко филе пилешко филе200 g g
готварска сметана готварска сметана200 ml ml
сирене „Грана Падано“ сирене „Грана Падано“
(настъргано)
50 g g
босилек босилек10 листа лист
пилешки бульон пилешки бульон50 ml ml
бяло вино бяло вино50 ml ml
чесън чесън2 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло

Пица с блат от тиквички

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(663)

Начин на приготвяне

Настъргваме тиквичките на едро ренде. Посоляваме ги и ги оставяме настрана за около 20 min. След това ги притискаме с ръце и много добре ги отцеждаме от течността. Трябва да са добре отцедени, защото иначе ще разводнят блата.

Включваме фурната да загрява на 200° С в режим горно и долно печене.

Към отцедените тиквички прибавяме яйцата и настърганата моцарела, сол и черен пипер. Разбъркваме с ръце. Застиламе плитка тава с хартия за печене. Разделяме сместа на две равни части.

С половината смес оформяме кръгла пица с диаметър 26 – 28 cm . Изпичаме за 15 – 20 min в загрятата фурна или докато блатът придобие приятен златист загар. Повтаряме същото с другата половина от сместа.

Докато пиците се пекат, почистваме и нарязваме пилешкото филе на кубчета. Нарязваме и чесъна и го добавяме заедно с филето в тиган със загрято маслиново масло. Овкусяваме със сол и черен пипер.

След като пилешкото филе е хванало апетитен загар, добавяме бялото вино. Разбъркваме и оставяме виното да изври. Добавяме бульона и готвим около 5 min, след което сметаната и настърганото сирене „Грана Падано“. Готвим до сгъстяване на соса. Спираме котлона и добавяме ситно нарязания пресен босилек.

Намазваме едната пица с 2 с.л. песто. Върху него подреждаме тънки шайби моцарела, няколко капки маслиново масло и запичаме за 5 – 7 min. Гарнираме пицата с прошутото и тънки резени домати.

Намазваме втората пица с втория топинг, малко маслиново масло и също запичаме за 5 – 7 min, докато добие апетитен загар.