
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
тиквички тиквичка | 600 g g | ||
яйца
яйце (размер L) | 2 бр. бр. | ||
моцарела
моцарела (настъргана) | 200 g g | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
за гарниране с песто
песто
песто (босилеково) | 4 | ||
прошуто прошуто | 100 g g | ||
моцарела моцарела | 200 g g | ||
домати домат | 2 бр. бр. |
за гарниране с пиле Алфредо
пилешко филе пилешко филе | 200 g g | ||
готварска сметана готварска сметана | 200 ml ml | ||
сирене „Грана Падано“
сирене „Грана Падано“ (настъргано) | 50 g g | ||
босилек босилек | 10 листа лист | ||
пилешки бульон пилешки бульон | 50 ml ml | ||
бяло вино бяло вино | 50 ml ml | ||
чесън чесън | 2 скилидки скилидка | ||
маслиново масло маслиново масло |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПица с блат от тиквички
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Настъргваме тиквичките на едро ренде. Посоляваме ги и ги оставяме настрана за около 20 min. След това ги притискаме с ръце и много добре ги отцеждаме от течността. Трябва да са добре отцедени, защото иначе ще разводнят блата.
Включваме фурната да загрява на 200° С в режим горно и долно печене.
Към отцедените тиквички прибавяме яйцата и настърганата моцарела, сол и черен пипер. Разбъркваме с ръце. Застиламе плитка тава с хартия за печене. Разделяме сместа на две равни части.
С половината смес оформяме кръгла пица с диаметър 26 – 28 cm . Изпичаме за 15 – 20 min в загрятата фурна или докато блатът придобие приятен златист загар. Повтаряме същото с другата половина от сместа.
Докато пиците се пекат, почистваме и нарязваме пилешкото филе на кубчета. Нарязваме и чесъна и го добавяме заедно с филето в тиган със загрято маслиново масло. Овкусяваме със сол и черен пипер.
След като пилешкото филе е хванало апетитен загар, добавяме бялото вино. Разбъркваме и оставяме виното да изври. Добавяме бульона и готвим около 5 min, след което сметаната и настърганото сирене „Грана Падано“. Готвим до сгъстяване на соса. Спираме котлона и добавяме ситно нарязания пресен босилек.
Намазваме едната пица с 2 с.л. песто. Върху него подреждаме тънки шайби моцарела, няколко капки маслиново масло и запичаме за 5 – 7 min. Гарнираме пицата с прошутото и тънки резени домати.
Намазваме втората пица с втория топинг, малко маслиново масло и също запичаме за 5 – 7 min, докато добие апетитен загар.