Верига от любими рецепти
Пица с блат от тиквички

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

тиквички тиквичка600 g g
яйца яйце
(размер L)
2 бр. бр.
моцарела моцарела
(настъргана)
200 g g

за гарниране

песто песто
(босилеково)
4
прошуто прошуто100 g g
моцарела моцарела200 g g
домати домат2 бр. бр.

Пица с блат от тиквички

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(87)

Начин на приготвяне

Настъргваме тиквичките на едро ренде. Посоляваме ги и ги оставяме настрана за около 20 min. След това ги притискаме с ръце и много добре ги отцеждаме от течността. Трябва да са добре отцедени, защото иначе ще разводнят блата.

Включваме фурната да загрява на 200° С в режим горно и долно печене.

Към отцедените тиквички прибавяме яйцата и настърганата моцарела. Разбъркваме с ръце. Застиламе плитка тава с хартия за печене. Разделяме сместа на две равни части.

С половината смес оформяме кръгла пица с диаметър 26 – 28 cm . Изпичаме за 15 – 20 min в загрятата фурна или докато блатът придобие приятен златист загар. Повтаряме същото с другата половина от сместа.

Увеличаваме температурата на фурната до 250° С. Намазваме всяка от пиците  с по 2 с.л. песто. Върху него подреждаме тънки шайби моцарела и запичаме за 5 – 7 min. Гарнираме пиците с прошутото и тънки резени домати.